Volledig scherm
Koopwoningen zijn duurder dan ooit. © ANP

Huis kopen? De prijs was nog nooit zó hoog

Huizen waren nog nooit zo duur. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen de prijzen voor koopwoningen vorige maand op het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995.

Bestaande koopwoningen waren in augustus 9,3 procent duurder dan in augustus 2017. De prijsstijging is groter dan in de voorgaande maanden. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen al met 32 procent toegenomen. In mei dit jaar doorbraken de prijzen voor het eerst het vroegere recordniveau van augustus 2008. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. 

Er zijn vorige maand ook iets meer huizen verkocht dan een jaar terug. Cijfers van het Kadaster wijzen uit dat er 20.892 woningen van eigenaar verwisselden, goed voor een plus op jaarbasis van 0,5 procent. Toch zijn de woningverkopen duidelijk over hun piek heen. In de eerste acht maanden van 2018 zijn 145.507 woningen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die daling heeft te maken met het beperkte aanbod aan huizen die te koop staan.

Juristentaal

Overigens zet bijna de helft van alle consumenten zijn handtekening onder een koopakte, hypotheekakte of arbeidsovereenkomst zonder precies te snappen wat daarin staat. Dat blijkt uit onderzoek van de juridische dienstverlener DAS en enquêtebureau Ipsos. Slechts een derde van alle ondervraagden zegt de juristentaal te begrijpen. DAS vindt het zorgelijk dat mensen geen advies inwinnen als de betekenis van een contract niet voldoende duidelijk is. Veel juridische conflicten zouden volgens het bedrijf voorkomen kunnen worden als men zich goed laat informeren.

De papierwinkel bij het kopen van een huis is lastig, bleek dit voorjaar al uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Een hypotheekakte is nog onbegrijpelijker dan een wetenschappelijk artikel, concludeerde onder anderen taalwetenschapper Marloes Herijgers.

Vooral in de grote steden stijgen de prijzen. Bekijk hierover een college van de Universiteit van Nederland: