Volledig scherm
De brandweer bestrijdt een grote brand in het centrum van Leeuwarden. Bij de brand, in 15 panden in het centrum, is een dode gevallen © ANP

Huisbaas voelt geen schuld om dood student bij brand

De eigenaar van het pand in Leeuwarden waar een student in 2013 door een brand om het leven kwam, stelt dat hij niet kon weten dat het schortte aan de brandveiligheid. Hij zei dit vandaag in de rechtbank in Leeuwarden. Hem wordt dood door schuld verweten.

De grote brand in het winkelhart ontstond op 19 oktober 2013 in een naastgelegen kledingzaak. Verscheidene panden gingen in vlammen op. Idsart Otte (24) kon niet op tijd wegkomen en kwam door verstikking om het leven. De rechter hield de huisbaas een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie voor waarin wordt geconcludeerd dat de brandveiligheid tekortschoot. 

Brieven

Quote

Ik voel mij niet schuldig, maar vind het verschrikkelijk

Huisbaas


Ook werd tijdens de zaak duidelijk dat Otte en oud-bewoners nog in brieven aan hun huisbaas hadden geklaagd over het gebrek aan rookmelders en vluchtwegen. 

,,Ik voel mij niet schuldig, maar vind het verschrikkelijk'', aldus de huurbaas. ,,Had ik het kunnen weten? Met de kennis van nu wellicht wel. Dan had ik het niet verhuurd. Mijn zoon en dochter hebben er ook gewoond. Wat voor vader zou ik zijn
?''

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot in eerste instantie om af te zien van vervolging van de huisbaas. De ouders van het slachtoffer maakten echter met succes bezwaar tegen deze beslissing bij het Hof in Leeuwarden. Het Hof dwong het OM vervolgens om alsnog te vervolgen.