Volledig scherm
Dode pups verpakt in plastic zakken in de vriezer. © Politie Noord-Nederland

Illegale puppyhandelaren: werkstraffen voor ernstige verwaarlozing

Twee illegale Friese hondenhandelaren zijn door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraffen van 240 en 80 uur.  Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog celstraffen van tien en vijf maanden. Bij een inval in de loods van het duo werden naast verwaarloosde levende pups ook 23 dode honden gevonden in een vriezer.

De verdachten zijn een 21-jarige man uit Drachten en een 26-jarige man uit Leeuwarden. De twee handelaren werden niet alleen verdacht van illegale handel en dierenmishandeling, maar ook van oplichting en valsheid in geschrifte. Zij zouden inentingsboekjes van de pups vervalst hebben en ziektes hebben verzwegen. De man uit Drachten kreeg naast de opgelegde werkstraf ook nog een geheel voorwaardelijke celstraf van een half jaar aan de broek.

Publiciteit

Volgens de rechtbank is een celstraf een stap te ver, mede omdat het duo zelf veel last heeft gehad van de publiciteit. 

Een groot deel van de pups kwam uit Hongarije en was daar onder slechte omstandigheden gefokt. Ze bleken vaak niet ingeënt. Meerdere puppy's stierven kort na de verkoop aan parvo, een virus dat regelmatig voorkomt bij jonge honden.

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden gaf het Openbaar Ministerie (OM) al aan dat de handelaren  vanuit geldzucht een langdurige en geraffineerde oplichting pleegden, zonder oog te hebben voor de gezondheid van de dieren.