In lockdown tot en met 9 februari: dit zijn de coronamaatregelen die gelden
Weer een coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), en weer een sombere boodschap. De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari, er bestaan grote zorgen om de rondwarende Britse variant van het coronavirus en het OMT is om een spoedadvies gevraagd over een avondklok. ‘Het we-zijn-er-bijna-gevoel kunnen we ons nog lang niet veroorloven’, aldus De Jonge. Dit zijn de coronamaatregelen die de komende periode gelden.
Delen per e-mail
Blijf thuis:
- Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen.
- Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Wie toch mensen thuis uitnodigt, wordt zeer dringend geadviseerd niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen.
- Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
- Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 personen.
- Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
- Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot in ieder geval medio maart.
Een aantal locaties zijn en blijven gesloten:
- Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen).
- Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen.
- Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
- Dierenparken, pretparken, etc.
- Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
- Restaurants en cafés.
- Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
- Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
Lees door onder de foto
Scholen:
- Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari.
- In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. Dan moet weer 1,5 meter afstand worden gehouden door de leerlingen onderling.
- In mbo, hbo en wo mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. Dan moet 1,5 meter afstand worden gehouden door de studenten onderling.
- In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.
- De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten. Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang.
- Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang weer open kunnen. Dat is op zijn vroegst 25 januari.
Sport:
- Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën met 1,5 meter afstand, en alleen buiten.
- Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
- Wedstrijden zijn niet toegestaan.
- Uitgezonderd zijn: topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal), voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.
- Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
- Geen publiek bij sport.
- In januari zou worden gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit het experiment moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is. Die proefevenementen worden voorlopig uitgesteld, melden Haagse bronnen.
Lees door onder de tweet
Ondernemers:
- Er komt extra financiële steun voor ondernemers, naast de al bestaande pakketten.
Avondklok:
-Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over ‘wat die maatregel ons op kan leveren'. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu. -
Nederlanders zoeken naar creatieve uitwegen nu avondklok nadert: 'Wiens hond kan ik lenen?’
Het kabinet stelt morgen vrijwel zeker een avondklok in tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Om 's avonds tóch een wandelingetje te kunnen maken, komen Nederlanders nu met creatieve 'oplossingen'. -
Omstreden arts (75) na leugens over corona: ‘Er was niet veel doordachts aan’
Homeopatisch arts Piet van Herten, die in opspraak raakte, nadat hij in een interview onder meer had beweerd dat mensen worden ‘vermoord met vaccins’, komt deels terug op zijn uitspraken. ,,Er was niet veel doordachts aan", zei de alternatieve behandelaar uit het Limburgse Maasbree dinsdag voor de camera van L1. ,,Sommige dingen die ik gezegd heb, waren een beetje aan de gechargeerde kant." -
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: 'De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten. -
Rapporteur: Grote zorgen over jonge leeftijd seksuele uitbuiters
Een derde van de daders van seksuele uitbuiting in Nederland is jonger dan 23 jaar. Die jeugdige leeftijd baart Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, grote zorgen.
-
PREMIUM
hoorn KOZP-activiste raakt baan kwijt na bekladding bij standbeeld, gemeente staat achter aangifte
Een activiste van Kick Out Zwarte Piet is haar baan kwijtgeraakt en met de dood bedreigd nadat zij in verband werd gebracht met de bekladding bij een standbeeld in Hoorn. Activisten en leden van de politieke partij BIJ1 voeren actie om de Hoornse te helpen. De gemeente Hoorn betreurt de kwestie, maar blijft achter de aangifte van de bekladding staan. -
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.” -
VIDEO Basisschoolleraren voorzien grote problemen als lockdown aanhoudt: ‘Achterstanden te groot’
Een ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven. Eén op de drie merkt dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden.