Volledig scherm
PREMIUM
De arrestatie van een van de verdachten van de berovingen van maandag in Deurne. © Bert Jansen

Jacht op rondreizende Oost-Europese roversbendes geopend

Ze bestelen oudjes, jatten auto's op bestelling of lopen met tassen vol gestolen spullen de winkel uit. Opsporingsdiensten krijgen maar moeilijk grip op rondreizende roversbendes uit het buitenland.

Quote

Ze werken één voor één de winkels van een lijst af, vaak voor een specifiek product

Ruud Edelbroek, Politie

Je hebt pas door dat ze zijn geweest als ze er al niet meer zijn. Meestal zie je ze zelfs helemaal niet. Ze jatten auto's op bestelling, zijn eigenhandig verantwoordelijk voor inbraakgolven, roven winkels compleet leeg of gaan er op een terrasje vandoor met alle telefoons. Ze komen namelijk met maar één doel de grens over: Nederlanders zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld afhandig maken. Deze week hadden ze het op pinnende bejaarden in Brabant gemunt. Wat zijn dat, die Oost-Europese roversbendes?

Eerst even terug naar afgelopen maandag. In een tijdsbestek van drie kwartier werd bij de enige pinautomaat in het Brabantse Milheeze en het eveneens Brabantse Deurne-Zeilberg een bejaarde - respectievelijk een man van 80 en een vrouw van 88 - honderden euro's afhandig gemaakt met een afleidingstruc. Het toeval wilde dat in Zeilberg vlak na de beroving een politieauto de hoek om kwam rijden en de drie Roemeense daders meteen konden worden ingerekend.