Volledig scherm
Hoofdkantoor Jehova’s getuigen in Emmen © Dagblad van het Noorden

Jehova's getuigen naar rechter: ‘Invallen om seksueel misbruik onrechtmatig’

De politie-inval in onder meer het hoofdkantoor in Emmen van Jehova’s getuigen Nederland was volgens het bestuur van het geloofsgenootschap onrechtmatig. Het bestuur stapt naar de rechter, schrijft Dagblad van het Noorden.

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de beschuldiging. Morgen wordt in de rechtbank in Zwolle het klaagschrift behandeld dat het bestuur heeft ingediend over de doorzoekingen en inbeslagname van documenten en computers. De partijen willen vooraf niet reageren.

De invallen in het hoofdkantoor, twee koninkrijkszalen en enkele woningen zijn in november 2018 gedaan in het kader van onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door (ex-) jehova-leden.

‘Verschoningsrecht geschonden’

Bronnen melden dat het bestuur vindt dat met de doorzoekingen het zogeheten verschoningsrecht is geschonden dat de ouderlingen van hun religieuze organisatie zouden hebben. Voor bijvoorbeeld advocaten, artsen, verpleegkundigen, notarissen en een aantal geestelijken geldt een beroepsgeheim. Zij kunnen met beroep op hun verschoningsrecht weigeren informatie te geven over wat een cliënt of patiënt heeft verteld. Een rechter moet altijd toestemming geven voor een doorzoeking. Als het gaat om invallen bij advocaten of artsen moet aan extra strenge eisen worden voldaan.

De Jehova’s getuigen zijn van mening dat die strengere eisen ook gelden voor hun ouderlingen, omdat slachtoffers en mogelijke plegers van seksueel misbruik hun verhaal in vertrouwen hebben verteld. Het bestuur vindt dat voorafgaand aan de invallen door een rechter getoetst had moeten worden of het opsporingsbelang in dit geval zo groot was dat het verschoningsrecht van de medewerkers van de religieuze organisatie ervoor mocht wijken.

‘Principiële uitspraak’

Aan de rechtbank in Zwolle wordt gevraagd te oordelen of het verschoningsrecht inderdaad is geschonden en de invallen dus onrechtmatig waren. Het bestuur wil hierover een principiële uitspraak van de rechtbank. Het OM heeft eerder gezegd dat de doorzoekingen gericht waren op dossiers van de interne rechtsgang over elf vermeende misbruikzaken, waarbij (ex-)jehova’s betrokken zouden zijn.

Los van onderzoeksrapport seksueel misbruik

Het onderzoek van het OM naar individuele verdachten staat los van het onderzoeksrapport dat vorige week verscheen over de manier waarop de jehova-organisatie omgaat met seksueel misbruik. Het bestuur heeft tevergeefs geprobeerd via een kort geding publicatie van het rapport van de Universiteit Utrecht te voorkomen.

Volgens Jehova’s getuigen is het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist en lasterlijk. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft op basis van aanbevelingen van de onderzoekers aan het jehova-bestuur gevraagd om een intern meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in te stellen. Tot zijn ongenoegen wordt dit geweigerd.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.