Volledig scherm
Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje). © Politie

Jos Brech ging twee weken na dood van Nicky Verstappen mee op scoutingkamp

Jos Brech, verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, ging nog geen twee weken na de dood van de jongen mee op een zomerkamp van jonge scouts in België. Hij hielp er enkele dagen als gastleider, blijkt uit onderzoek van dagblad De Limburger.

Scouting Sint Hubertus uit Nuth verbleef van 22 tot 29 augustus 1998 in Ozo in de Belgische Ardennen. De dood van de elfjarige Nicky was reden de tenten op dat kamp dichter bij elkaar te zetten, herinnert een van de leiders zich. Verstappen verdween een kleine twee weken daarvoor tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Nicky's lichaam werd in een sparrenbos nabij het kamp gevonden.

De leiders van scouting Sint Hubertus liepen tijdens het kamp in Ozo extra bewakingsrondes. Tijdens het kamp werd over de tragische dood van Nicky gepraat. De week na zijn verblijf in de Ardennen ging Brech ook mee op kamp met scouting Welten in Broekhuizen. 

Dna

Jos Brech kwam vorig jaar in het vizier van justitie toen hij niet reageerde op de oproep om dna af te staan. De Limburger was vervolgens spoorloos, zijn familie gaf hem in april als vermist op. Uiteindelijk bemachtigde de politie alsnog dna van Brech via het team dat zijn vermissing onderzocht. Begin juni bleek dat volledig te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen. 

Snel na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij 26 augustus in Spanje aangehouden. Brech verbleef in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona. Vorige week donderdag werd hij uitgeleverd en momenteel zit hij in alle beperkingen vast. Brech mag behalve met zijn advocaat geen contact hebben met de buitenwereld.

Hoe gaat het verder nu Jos Brech in Nederland in hechtenis zit? Bekijk hieronder de video.

  1. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.
  2. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.