Kabinet wil thuiswonende student basisbeurs van 91 euro geven
videoDe maandelijkse basisbeurs voor thuiswonende studenten moet vanaf het studiejaar 2023/2024 uitkomen op 91 euro en voor studenten op kamers op 255 euro. Dat melden meerdere Haagse bronnen aan deze site.
Het kabinet heeft zelf een voorkeur voor bovenstaande bedragen, maar voor het eerst zijn ook andere opties doorgerekend om de Tweede Kamer alternatieven te bieden. De voorkeursoptie houdt er financieel al rekening mee dat het kabinet zoveel mogelijk studenten die recht hebben op een aanvullende beurs, gaat pushen om daar ook gebruik van te maken.
De aanvullende beurs komt in de voorkeursvariant maximaal uit op 419 euro per maand, maar de hoogte zal afhangen van het inkomen van de ouders. Als het aan het kabinet ligt, komt het inkomensplafond van de ouders voor een minimale aanvullende beurs te liggen op 53.900 euro. Om de hele extra beurs te krijgen, moet het inkomen van de ouders 34.600 euro of lager bedragen.
Tegemoetkoming
Verder wil het kabinet studenten die deels of helemaal onder het leenstelsel vielen (inclusief de groep die destijds geen studiefinanciering heeft aangevraagd, maar daar wél recht op had), een tegemoetkoming aanbieden van 359 euro per jaar als ze hun diploma op zak hebben. Op basis van een vierjarige studie gaat het dan in totaal om 1436 euro. Wordt gekozen om geen diploma-eis te hanteren, dan is dat in totaal 100 euro minder.
Daarnaast hebben studenten uit de eerste vier jaar van het leenstelsel (2015-2019) recht op een studievoucher. Zo'n voucher kunnen ze vanaf het vijfde jaar na afstuderen inzetten voor een opleidingsonderdeel. Het kabinet waarschuwt wel: de waarde van de voucher is nu circa 2150 euro per student, maar als de Kamer per se wil dat het bedrag vrij kan worden besteed, dan zal er naar verwachting veel meer animo voor deze optie zijn. Daardoor daalt de waarde dan naar ongeveer 1770 euro per student.
Overigens zou zo‘n studievoucher nieuwe stijl pas vanaf 2025 kunnen worden uitgekeerd, omdat de systemen van onderwijsuitvoerder DUO dan moeten worden aangepast.
De afschaffing van het leenstelsel en een tegemoetkoming voor studenten staan in het regeerakkoord. De Tweede Kamer spreekt begin volgende maand over het plan, dat naar verluidt vrijdag in de ministerraad zit.
Niet blij
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) denkt niet dat studenten blij zijn. ,,De bedragen zijn lager dan de vorige basisbeurs, terwijl de prijzen wel echt zijn gestegen”, zegt de LSVb. ,,We vinden dat het mogelijk moet zijn voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Dat kan niet met deze bedragen.” Ook in de aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen kan de studentenvakbond zich niet vinden. ,,De aanvullende beurs is nauwelijks verruimd.”
Wat vind jij van de basisbeurs en de tegemoetkoming?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMmet video
Ondernemers huwelijksmarkt zijn druk: ‘Ik neem tot augustus geen bestellingen meer aan’
Het is na corona zo druk op de huwelijksmarkt dat sommige trouwlocaties volgend voorjaar al uitpuilen. De drukte komt door ‘inhaalbruiloften’, lastminutehuwelijken en stress bij stellen dat er ‘misschien geen plekje meer over is’. -
PREMIUM
Studenten demonstreren voor volledige compensatie leenstelsel: ‘Dit is schamele fooi’
Studenten gaan morgen demonstreren op het Museumplein in Amsterdam om volledige compensatie te krijgen voor het leenstelsel. Het kabinet zou hen nu afschepen met ‘een fooi’ voor de jaren dat ze schulden moesten maken om te kunnen studeren. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Studenten omarmen nieuwe kans voor betere tegemoetkoming leenstelsel
Studentenorganisaties zijn blij dat de senaat het kabinet terug naar de tekentafel heeft gestuurd om te kijken of er een betere tegemoetkoming kan komen voor studenten die de afgelopen jaar onder het leenstelsel gebukt gingen.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMColumn
Yes, vakantiegeld! Maar kan de vlag ook uit?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Omur (32) kreeg levensgevaarlijk gif over zich heen ‘Ik denk de hele dag: wat als ik dood was gegaan?’
Omur Arslan (32) uit Amersfoort dacht dinsdagavond dat hij dood zou gaan. Arslan, eigenaar van supermarkt Omur Markt op het Neptunusplein, kreeg pal voor zijn winkel onverwachts poeder van zwaar ongediertegif over zich heen. ,,Toen ik ’s avonds laat thuiskwam uit het ziekenhuis, zat de woonkamer vol familie op me te wachten. Iedereen was ongelooflijk geschrokken.’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer