Kamer akkoord met vrijgeven extra geld voor ROC Leiden
ROC Leiden wordt niet alsnog failliet verklaard. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat - zij het schoorvoetend - akkoord dat er opnieuw een deel wordt overgemaakt van de 40 miljoen euro die is vrijgemaakt om de mbo-school te redden.
Zij zitten nu met een mojito in de hand in hun leunstoel naar dit debat te kijken
SP'er Jasper van Dijk over verantwoordelijke oud-bestuurders ROC Leiden
De VVD en PVV willen de stekker uit ROC Leiden trekken. Het CDA wilde in juni ook zo'n 'gecontroleerd faillissement', maar weigert de studenten midden in het schooljaar voor het blok te zetten. ,,Dan zijn zij de dupe", vindt Kamerlid Michel Rog. Ook SP'er Jasper van Dijk vindt dat niet in het belang van de studenten.
Expansiedrift ROC Leiden kwam in 2012 in financiële problemen door wanbeleid. Er werden nieuwe panden gebouwd waarvan de kosten opliepen van 46 miljoen euro naar 223 miljoen euro. Niemand bekommerde zich meer om het onderwijs en de studenten, zo concludeerde een commissie die onderzoek deed naar de expansiedrift.
Nog altijd laat de onderwijskwaliteit veel te wensen over, zo constateerde de onderwijsinspectie recent in een kritisch rapport over het herstelplan voor de school. Dat oordeel viel minister Jet Bussemaker van Onderwijs 'eerlijk gezegd nogal tegen', erkende ze in het debat. ,,Maar ik constateer ook dat er verschil zit tussen het oordeel van de inspectie en de ervaringen van bestuur, docenten en studenten."
Mojito in de hand De Kamer wil dat de bestuurders die het toen bij ROC Leiden voor het zeggen hadden, persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor hun wanbeleid. ,,Zij zitten nu met een mojito in de hand in hun leunstoel naar dit debat te kijken", stelde Van Dijk, die wil dat de verantwoordelijken nooit meer een bestuursfunctie krijgen. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing viel hem bij: ,,Zij denken: pak me dan, als je kan."
De kans dat zij zich inderdaad moeten verantwoorden voor hun rol in het debacle, is groot. De huidige raad van toezicht onderneemt nu stappen om het oude bestuur aansprakelijk te stellen. Ook Bussemaker en onderwijsbond AOb kunnen dat doen. Volgens Bussemaker is de route via de raad van toezicht het meest kansrijk. ,,Het lijkt me niet verstandig als er drie procedures door elkaar gaan lopen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.