Kamer erkent voor het eerst zonder reserve Armeense genocide
De Tweede Kamer gaat voor het eerst zonder omhaal de Armeense genocide erkennen. Ook zal op regeringsniveau de herdenking van de gebeurtenis komende april – en daarna elke vijf jaar - worden bijgewoond in Armenië.
Volgende week zal een Kamermeerderheid – in ieder geval bestaand uit regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – onomwonden in een motie spreken over de Armeense genocide, bevestigt indiener Joël Voordewind (ChristenUnie).
Voordewind noemt de erkenning vanuit het parlement ‘een duidelijk signaal naar nabestaanden en waarschuwing aan potentiële daders’ bij huidige kwesties. Zo steunt de hele coalitie ook een motie om de VN-Veiligheidsraad bij te staan in het benoemen van genocide door strijders van ISIS.
Massamoord
Het erkennen van wreedheden uit het verleden kan nooit gegijzeld worden door de huidige verhoudingen
De Armeense genocide is de naam voor de massamoord op anderhalf miljoen Armeniërs, die in 1915 begon onder de Ottomaanse heerschappij. De gebeurtenis is na de Holocaust de meest bestudeerde vorm van genocide. Veruit de meeste wetenschappers zijn het erover eens dat er sprake was van georganiseerde volkerenmoord.
,,Hier wordt al lang in de Kamer over gesproken en het moet nu maar eens duidelijk overkomen waar ons parlement staat”, zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma. ,,Als diplomaat in Soedan heb ik kunnen zien hoe erg volkerenmoord is en de eerste stap naar nieuwe genocide is het ontkennen van oude genocide. Naast Rwanda en de Holocaust is de Armeense genocide de bekendste, dus moeten wij ook geen blad meer voor de mond nemen.”
Tegenmaatregelen
Meerdere landen – zoals Frankrijk - hebben inmiddels officieel erkend dat het gaat om genocide, maar de huidige Turkse regering spreekt nog altijd over de Armeense kwestie, omdat het zou gaan om een strijd waarin aan beide kanten veel slachtoffers zijn gevallen. Erkenning van genocide door het Duitse parlement leidde eerder tot tegenmaatregelen vanuit Ankara.
Toch is Sjoerdsma (D66) daar niet bang voor. ,,Om heel eerlijk te zijn, het erkennen van wreedheden uit het verleden kan nooit gegijzeld worden door hoe verhoudingen nu zijn. Het is begrijpelijk een gevoelige kwestie voor de Turken, maar we laten ons niet censureren via intimidatie of andere sancties.”
Slechte verhoudingen
De behoedzame lijn van onze regering blijft dan wel intact, maar voor de erkenning van evident historische feiten hebben wij de Turken niet nodig
De onomwonden erkenning van de volkerenmoord door het Nederlandse parlement komt op een moeizaam moment, omdat de verhoudingen tussen ons land en Turkije momenteel slecht zijn. Eerder deze maand trok Nederland nog zijn ambassadeur in Turkije officieel terug omdat gesprekken met Ankara over het slepende conflict tussen de twee landen opnieuw niks hebben opgeleverd.
VVD-Kamerlid Han ten Broeke beseft: ,,Dit helpt niet bij de al getroebleerde relatie. Maar de erkenning is in lijn met een volkenrechterlijk advies dat er nu ligt. De behoedzame lijn van onze regering blijft dan wel intact, maar voor de erkenning van evident historische feiten hebben wij de Turken niet nodig.”
Ook Ank Bijleveld voorziet problemen. ,,Ongetwijfeld zal Turkije niet zo blij zijn met wat er is gezegd", aldus de minister van Defensie vanmorgen. Maar de Duitsers hebben in het verleden volgens haar op dezelfde manier met deze kwestie te maken gehad en 'dat is in the end ook weer goed gekomen'.
Kwestie
Het kabinet spreekt om diplomatieke redenen nog altijd standaard over ‘de kwestie van de Armeense genocide’ en dat blijft dus zo, is binnen de coalitie afgesproken. Volgens het regeerakkoord erkennen wij genocides na ‘uitspraken van internationale gerechts- of strafhoven, eenduidige conclusies volgend uit wetenschappelijk onderzoek en vaststellingen door de VN’.
Ingewijden melden dat er tijdens de formatie net zo lang onderhandeld is over deze passage als over de Palestijnse kwestie. De VN stelt namelijk geen genocides uit het verleden vast, maar wél huidige volkerenmoorden. Dus hoeft het kabinet geen nieuwe brug over. De formulering helpt wél bij bijvoorbeeld de Nederlandse erkenning van genocide door ISIS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eindelijk zwanger. En we noemen haar... Princess!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMmet video2
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Lareb onderzoekt opnieuw effect coronaprik op menstruatie
Bijwerkingencentrum Lareb gaat opnieuw onderzoeken of menstruatiestoornissen en bloedingen na de menopauze bijwerkingen kunnen zijn van coronavaccins. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. -
Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia.