Volledig scherm
Staatssecretaris Halbe Zijlstra, die verantwoordelijk is voor de rijksarchieven. © ANP

Kamer wil af van archiefdeals met mormonen

Rijksarchivarissen moeten twee keer nadenken voor ze meewerken aan het postuum mormoons dopen van burgers. Dat vinden VVD, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Het CDA vraagt een Kamerdebat aan.

Trouw berichtte vorige week dat sommige regionale rijksarchieven uittreksels uit de burgerlijke stand laten digitaliseren door leden van de mormonenkerk. Die dienstverlening is gratis en kan het archief een besparing van enkele tonnen opleveren.

Mormonen gebruiken de uittreksels om burgers postuum te dopen. Daardoor kunnen niet-kerkleden na hun dood alsnog mormoon worden.

Eigen verantwoordelijkheid
Bindend is het sacrament niet: volgens mormoonse theologie kan de overledene het aanbod in het hiernamaals afslaan. Onder meer de prinsen Claus en Bernhard en de koninginnen Juliana en Wilhelmina zijn postuum gedoopt.

Volgens het CDA heeft de verantwoordelijke staatssecretaris Halbe Zijlstra onvoldoende duidelijk gemaakt dat de overheid niets met de doop te maken heeft.

Zijlstra zegt in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat het iedereen vrij staat om archieven te raadplegen en te digitaliseren. Wat een persoon vervolgens met die informatie doet, is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Religieuze hocus-pocus
CDA-Kamerlid Ger Koopmans vindt Zijlstra's uitleg 'theoretisch gebazel'. 'Hij begrijpt het niet. Overledenen hebben dan misschien geen recht op privacy, er bestaat ook zoiets als respect.'

'De overheid kan deze religieuze hocus-pocus niet voorkomen', weet Koopmans. 'Maar ze kan wel zorgen dat ze er niet zelf aan bijdraagt.' Tijdens het Kamerdebat moet duidelijk worden welke maatregelen Zijlstra kan nemen.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.