Volledig scherm
Staatssecretaris Halbe Zijlstra, die verantwoordelijk is voor de rijksarchieven. © ANP

Kamer wil af van archiefdeals met mormonen

Rijksarchivarissen moeten twee keer nadenken voor ze meewerken aan het postuum mormoons dopen van burgers. Dat vinden VVD, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Het CDA vraagt een Kamerdebat aan.

Trouw berichtte vorige week dat sommige regionale rijksarchieven uittreksels uit de burgerlijke stand laten digitaliseren door leden van de mormonenkerk. Die dienstverlening is gratis en kan het archief een besparing van enkele tonnen opleveren.

Mormonen gebruiken de uittreksels om burgers postuum te dopen. Daardoor kunnen niet-kerkleden na hun dood alsnog mormoon worden.

Eigen verantwoordelijkheid
Bindend is het sacrament niet: volgens mormoonse theologie kan de overledene het aanbod in het hiernamaals afslaan. Onder meer de prinsen Claus en Bernhard en de koninginnen Juliana en Wilhelmina zijn postuum gedoopt.

Volgens het CDA heeft de verantwoordelijke staatssecretaris Halbe Zijlstra onvoldoende duidelijk gemaakt dat de overheid niets met de doop te maken heeft.

Zijlstra zegt in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat het iedereen vrij staat om archieven te raadplegen en te digitaliseren. Wat een persoon vervolgens met die informatie doet, is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Religieuze hocus-pocus
CDA-Kamerlid Ger Koopmans vindt Zijlstra's uitleg 'theoretisch gebazel'. 'Hij begrijpt het niet. Overledenen hebben dan misschien geen recht op privacy, er bestaat ook zoiets als respect.'

'De overheid kan deze religieuze hocus-pocus niet voorkomen', weet Koopmans. 'Maar ze kan wel zorgen dat ze er niet zelf aan bijdraagt.' Tijdens het Kamerdebat moet duidelijk worden welke maatregelen Zijlstra kan nemen.

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”