Kan ik mijn kinderen nog gewoon buiten laten spelen?
UPDATENaar de kroeg gaan is er niet meer bij. Maar wat te doen met dat avondje Monopoly met vrienden? Kan ik mijn kinderen gewoon buiten laten spelen? Moet ik handschoenen aantrekken in de supermarkt? Een aantal tips en tricks voor succesvolle social distancing, gebaseerd op adviezen van experts in binnen- en buitenland.
1. De kinderen
Honderdduizenden ouders worstelen met de vraag: mogen de kinderen nog wel buiten spelen? Ja, vinden deskundigen. Maar niet onbeperkt. Laat je geliefde kroost bijvoorbeeld niet in grote groepen samenspelen. En in plaats van ze vrijuit door het dorp of de wijk te laten struinen, is het goed om hun bewegingsvrijheid te beperken tot bijvoorbeeld de straat waar je woont. Of kies voor de beschermde omgeving van de achtertuin, als je die hebt.
Moeten spelende kids ook anderhalve meter afstand van elkaar houden? Dat lijkt bijna onmogelijk, al is het goed je kind duidelijk te maken dat stoeien of aan elkaar plukken geen goed idee is. Een gouden tip, om die ‘overtreding’ te compenseren: beperk het aantal verschillende vriendjes en vriendinnetjes met wie je kids de komende weken omgaan. Maak daarover vaste afspraken met (een klein groepje) ouders in de buurt, van wie je weet dat ze zelf ook hun best doen om het aantal sociale contacten te matigen. Druk elkaar daarbij op het hart om elk kuchje of snottebelletje te melden. Wie het lukt om zich aan deze adviezen te houden, kan de kinderen laten uitrazen en draagt toch bij aan het vertragen van de epidemie.
2. Afspreken met vrienden
Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als voor je buitenspelende kinderen. Het kan geen kwaad om op de koffie te gaan bij een ander, maar houd de kring klein. Een slim idee om niet te vereenzamen: maak bondjes met vrienden die je vertrouwt en die ook hun best doen om hun contacten te beperken. Spreek de komende tijd met díe mensen af, in plaats van elke avond bij iemand anders op de bank neer te ploffen. Zo ontstaan er cirkeltjes van kleine groepen mensen die niet, of weinig, in contact komen met andere cirkeltjes. Dat helpt.
Houd verder de bestaande adviezen in acht. Bewaar afstand, was je handen, zorg dat de deurklinken regelmatig worden schoongemaakt. En vraag je af: is de visite echt nodig of ben ik ook tevreden met een avondje Netflix?
Wie ouderen of andere kwetsbare mensen een hart onder de riem wil steken, kan beter even (video)bellen. Dat is misschien minder leuk. Maar een vatbaar iemand besmetten omdat je zelf niet doorhad dat je het coronavirus onder de leden had, dat wil toch niemand op zijn geweten hebben?
3. Naar de winkel
Een incidenteel bezoekje aan de bouwmarkt, kledingzaak, Blokker of IKEA is in principe nog geen probleem, stellen deskundigen. Het helpt om de economie nog een beetje op gang te houden, en het in elkaar zetten van een nieuwe kast of het timmeren van een konijnenhok kan bovendien een fijn verzetje zijn in tijden van verveling. (Update: IKEA sloot dinsdagmiddag alle vestigingen in Nederland.)
Maar denk bij iedere boodschap die je doet wel na, zeggen experts er meteen achteraan. Ten eerste: is het winkelbezoek echt zo hard nodig, of kun je ook lekker een rondje in de natuur gaan wandelen? Twee: ga shoppen op tijdstippen dat het minder druk is, zodat de verspreiding over de winkel groter is. En drie: houd zelf ook bewust afstand, in de rij voor de kassa’s en bij de pashokjes. Vier: kijk goed uit met wat je aanraakt. Tenslotte: houd je sowieso consequent aan alle andere hygiëneadviezen: hoest in de elleboog, houd je handen schoon, zit niet aan je gezicht.
Ook in de supermarkt is afstand houden belangrijk. Het dragen van plastic handschoenen wordt afgeraden: volgens experts is regelmatig je handen wassen effectiever, omdat virusdeeltjes zich net zo goed op je handschoenen kunnen nestelen.
4. Naar de masseur of fysiotherapeut
Een ontspannende massage: het kan een fijne uitvlucht zijn, in tijden van coronastress. Andere mensen kunnen nauwelijks zonder een wekelijks uurtje fysiotherapie. Is dit soort behandelingen vanaf nu onverantwoord? Deskundigen zijn verdeeld. Een verjaardagsfeestje met veel mensen is veel riskanter voor de snelle verspreiding van het virus. Maar aan de andere kant: als jij of je behandelaar toevallig corona onder de leden heeft, is de kans op ‘bingo’ groot.
Conclusie: in het landsbelang zet de masseur of fysio mijden misschien niet heel veel zoden aan de dijk. Maar op individuele schaal kan het wel heel vervelende gevolgen hebben. Wie kerngezond is, kan besluiten het kleine risico te nemen. Maar ouderen of andere kwetsbaren kunnen het beter niet doen.
Gisteren nam een aantal branches zelf al verantwoordelijkheid. Zo blijven kap- en schoonheidsalons voorlopig gesloten.
5. De buitenlucht.
Lekker de zinnen verzetten met een fijne wandeling of fietstocht door de natuur: dat is misschien wel het beste idee voor wie toch aan de gang wil blijven, zonder anderen of zichzelf daarbij in gevaar te brengen. Nederland is een dichtbevolkt land met veel bebouwing, maar gelukkig zijn er nog genoeg bospaden en polderwegen om het lichaam in beweging te zetten.
Ook hierbij gelden natuurlijk de richtlijnen die we inmiddels wel kunnen dromen. Houd afstand, ook als je de hond uitlaat en je andere baasjes tegenkomt. De honden kunnen aan elkaar snuffelen: dieren kunnen het virus voor zover bekend niet op mensen overbrengen.
Wielerbond KNWU heeft tips voor fietsers op haar website gezet. Een samenvatting: fiets alleen, vermijd drukte, leeg de inhoud van je neus niet op straat en doe geen gekke dingen (ziekenhuizen hebben het al druk genoeg). ‘Gebruik tot slot je gezonde verstand. Fietsen is de mooiste sport op aarde, maar onze collectieve gezondheid is belangrijker', besluit de bond.
Let op: deze tips gelden voor iedereen die zich gezond en klachtenvrij voelt. Wie last heeft van verkoudheid, hoesten en koorts, krijgt het advies om sowieso thuis te blijven en geen sociaal contact op te zoeken.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Mildere en menselijke’ schadeafhandeling Groningen kost miljarden extra
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) komt met een pakket voorstellen waarmee de schade als gevolg van de gaswinning ‘milder, menselijker en makkelijker’ kan worden afgehandeld.Groningen -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
ProRail mag dassen bij Fries station verhuizen: kleppen voor gangen van burcht
Spoorbeheerder ProRail mag de dassen bij het spoor in het Friese Molkwerum laten verhuizen. Door de dassenburcht onder het spoor rijden er sinds 13 maart geen treinen tussen Leeuwarden en Stavoren. De das is een beschermde diersoort en daarom moest de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) eerst toestemming geven voordat ProRail maatregelen kon gaan nemen.Molkwerum -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Koning staat naast omstreden leider Tadzjikistan bij waterconferentie: hoe komt dat zo?
In New York begon vandaag de eerste waterconferentie van de Verenigde Naties in bijna vijftig jaar tijd. Koning Willem-Alexander stipte tijdens zijn openingsspeech namens Nederland het belang aan van goed waterbeheer. Wat kunnen we nog meer verwachten?
-
Onderzoek: 1 op de 3 Nederlanders heeft liever nooit meer seks dan geen smartphone
Veel Nederlanders geven nog liever seks, vakantie of zelfs een vinger op dan hun smartphone. Onder jongeren is dat percentage nóg hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction voor de wekelijkse podcast van Alexander Klöpping. -
-
-
PREMIUMzorgboerderij
Roan (13) werd in zijn rug geschoten bij zorgboerderij: ‘Zou het liefst een kogelwerend vest dragen’
Het liefst zou Roan (13) alleen nog met een kogelvrij vest over straat willen lopen. Zo bang is hij voor John S., die hem in zijn rug schoot op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Een prijzige therapie met paarden is het enige dat helpt om de jongen zijn angsten te laten overwinnen. ,,Dan kruipt hij uit zijn schulp.’’Alblasserdam -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.