Katten verplicht naar binnen? ‘Je straft dieren voor wat wij veroorzaken’
Het hield afgelopen weekend de gemoederen flink bezig: de oproep van een ecoloog en een jurist om het laten loslopen van katten strafbaar te maken. Een verschuiving van de oorzaak van het probleem, vindt de Dierenbescherming. ,,Je straft dieren voor iets wat vooral door mensen wordt veroorzaakt.”
Delen per e-mail
Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen wond er zondag in een interview met deze krant geen doekjes om: ,,De natuurbeschermingswet is heel duidelijk: katten mogen buiten niet loslopen. We weten dat de kat een jager is en ‘s nachts op strooptocht gaat. Mensen die hun kat naar buiten laten gaan, doen dat bewust. Zij zijn strafbaar.”
Samen met jurist Arie Touwborst pleit hij voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Volgens de ecoloog richten katten grote schade aan aan de natuur. ,,Aan de ene kant steken we miljoenen euro’s in de bescherming van weidevogels, maar vervolgens gaat die lieve kat ‘s nachts naar buiten om diezelfde vogels dood te bijten.”
Om de natuur te beschermen, willen de mannen dat er boetes opgelegd worden aan baasjes die hun kat naar buiten laten. ,,Katten horen niet in de natuur, dus eigenaren kunnen ze binnenhouden. Het is allang bekend dat de kat enorm schadelijk is voor de natuur.”
Het is jammer dat de focus op één dier wordt gelegd.
Geen oplossing
De Dierenbescherming vindt deze opvatting te kort door de bocht. ,,Het is jammer dat de focus op één dier wordt gelegd”, aldus woordvoerder Dik Nagtegaal. ,,De werkelijke reden dat het slecht gesteld is met onze weidevogels zit hem in de landbouw, de verkleining van het leefgebied van de vogels, milieuvervuiling en spuiten van gif waardoor er geen insecten zijn. Dit kun je niet passeren en doen alsof je door katten binnen te houden de weidevogel gaat redden.”
Wel zijn er volgens Nagtegaal maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat minder vogels slachtoffer worden van bloeddorstige katten. ,,Wij voeren campagne voor het verplicht chippen van katten. Dit legt meer verantwoordelijkheid bij de eigenaar. Je weet dan, mijn naam staat erop, dus ik ben verantwoordelijk.”
,,Een halsband met een belletje eraan helpt ook. Dan horen vogels de kat aankomen. Je kunt als eigenaar er ook voor kiezen om je kat tijdens de broedperiode van vogels ‘s avonds en ‘s nachts niet buiten te laten. En door je kat te castreren krijg je geen ongewenste nestjes.”
Probleemgedrag
Ze plassen en poepen binnen, krabben alles kapot en ze krijsen letterlijk dat ze naar buiten willen
Volgens asiels is het geen optie katten die gewend zijn buiten te komen ineens permanent binnen te houden. ,,Dan krijg je probleemgedrag. Ze plassen en poepen binnen, krabben alles kapot en ze krijsen letterlijk dat ze naar buiten willen”, zegt Sandra van Rooij van Dierenopvang Maasland in Oss.
Toch zien ook asielhouders in dat loslopende katten voor problemen kunnen zorgen in de natuur. Een voorbeeld nemen aan het Belgisch model zou volgens hen een mooie oplossing zijn. Daar moeten sinds 2017 alle jonge katten gechipt en geregistreerd zijn. Zo is het gemakkelijker te herleiden van wie een overlastgevende poes of gevonden kater is. Om het aantal zwerfkatten te verminderen moet iedere huiskat in België die geboren is na 31 augustus 2014 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Alleen katten van erkende fokkers mogen nog nestjes maken.
Mensen zijn boosdoener
Het verplicht maken voor kattenbaasjes hun huisdier te chippen, juicht de Dierenbescherming toe. Verplichte castratie ligt ingewikkelder, volgens Nagtegaal. ,,Als je een keer per jaar een nestje krijgt en daar een goede bestemming voor zoekt, is dat prima. Het probleem is dat veel mensen die ongecastreerde katten hebben rondlopen, niet de verantwoordelijkheid nemen voor een nestje.”
Maar, benadrukt Nagtegaal, mensen zijn nog altijd de grootste boosdoeners als het gaat om natuurschade. ,,We moeten zorgen dat leefgebieden voor vogels vergroot worden. Dit lijkt zo'n ingewikkeld probleem dat we ons liever focussen op dieren die zelf geen weerwoord hebben. Dat is niet de manier. Je moet de bron aanpakken en dat zijn wij zelf.”
Bekijk al onze populairste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kindermisbruik Sperma op de knuffel van Eva (6): hoe kunnen we onze kinderen beter beschermen?
Het aantal aangiften van kindermisbruik is relatief laag. En zelfs als er wél aangifte wordt gedaan, komen lang niet alle verdachten voor de rechter. Richard Korver, slachtofferadvocaat: ,,Alle alarmbellen horen af te gaan. Kindermisbruik is hét ongemak van onze samenleving.” Lees hier het schrijnende verhaal van de Brabantse Marieke. ,,Wij zijn tweemaal slachtoffer: van de misbruiker én van het systeem.’’ -
Bizarre ‘voetbalkijktips’ alweer van overheidssite verwijderd
Een aantal tips om samen voetbal te kijken - maak geluid met een ratel, bouw een ‘tribune’ met 1,5 meter afstand - is verwijderd op de site van de Rijksoverheid. Gisteravond werd op sociale media met grote hilariteit gereageerd op de adviezen. -
Politie deelt boetes uit voor overtreden avondklok; teststraat in lichterlaaie bij protest in Urk; 12 arrestaties in Stein
In verschillende plaatsen in Nederland is gisteravond geprotesteerd tegen de avondklok die om 21 uur van kracht werd. In Urk werd door relschoppers een testlocatie van de GGD in brand gestolen. In het Limburgse Stein werden twaalf jongeren aangehouden voor het negeren van de avondklok. Ook in Amersfoort en Rotterdam waren er protestacties. Alle ontwikkelingen rondom de avondklok volgen we in ons liveblog. -
‘Nieuw anti-misdaadteam zorgt voor wrevel bij politie’
In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is een hoogoplopend conflict ontstaan tussen de Nationale Politie en het in 2019 door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) opgerichte Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kwam er na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. -
Vrouw wil granaat naar politie brengen, maar besluit op agenten te wachten... bij benzinestation
Wat doe je als je in huis een handgranaat vindt? Naar het politiebureau ermee, dacht een vrouw uit het Zeeuwse Sluis gistermiddag. Alleen was het bureau gesloten. Dus vroeg de vrouw aan de politie om af te spreken bij een benzinestation in Oostburg. ,,We wisten niet hoe snel we erheen moesten rijden”, zegt wijkagent Henk Wiegman.
-
Ecoloog pleit voor proef om los laten lopen van katten strafbaar te maken
Er gaan miljoenen euro's naar de bescherming van vogelsoorten, maar intussen bijten jagende katten miljoenen vogels dood. Volgens ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst mógen katten niet eens loslopen in natuurgebieden. Zij pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen legt het uit. -
PREMIUM
Machteloze moeder mag zoons in bijstand niet helpen: ‘Geen fut meer om de strijd aan te gaan’
Bang voor de overheid. Het Nijmeegse gezin Visser had nooit verwacht dat dat zou gebeuren. Iedere dag vreest moeder Marga (70) dat de overheid ontdekt dat zij haar zoon Herald in de bijstand geld toestopt. Reden: haar andere zoon in de bijstand werd vanwege die bijdrage beschuldigd van fraude. Hij moet 9000 euro terugbetalen aan zijn gemeente, wat al leidde tot een zelfmoordpoging. -
Immunoloog: ‘Rek periode tussen twee vaccins AstraZeneca op om vertraging te voorkomen’
Rek de periode tussen de eerste en tweede prik van het AstraZenica-vaccin op naar minstens zes weken. Daarmee wordt de kans op vertraging van het vaccinatieprogramma een stuk kleiner. Dat zegt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.