Volledig scherm
PREMIUM
© Evert Kwok

Kind opvoeden? Kijk eerst naar jezelf! Vijf typen ouders

In hun boek ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ geven filosofen Stine Jensen en Frank Meester kinderen, en ouders, lessen over opvoeding. Er zijn namelijk nogal wat papa’s en mama’s die best eens kritisch naar zichzelf mogen kijken. Hier alvast tips voor vijf typen ouders.

De slapjanus-ouder
Slaat kleine Timmie zijn zusje en bekladt hij de muur met verf? Dan is het volgens de slapjanus geen tijd voor straf, maar voor een goed gesprek. Deze geboren vredesduif kan geen strijd verdragen. Elk conflict wordt dwangmatig vermeden, want het moet wel gezellig blijven. Zo bouwt de spanning onderhuids op tot er oorlog uitbreekt.

  1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.