Koningin Máxima bezoekt transportbedrijf Pieter Smit dat zwaar is getroffen door de coronacrisis. Bijna alle vrachtwagens staan stil.
Volledig scherm
Koningin Máxima bezoekt transportbedrijf Pieter Smit dat zwaar is getroffen door de coronacrisis. Bijna alle vrachtwagens staan stil. © ANP

Koningin Máxima leeft mee met transporteurs zonder werk

Koningin Máxima is vanmorgen in gesprek gegaan met gedupeerde transporteurs die door de coronacrisis hard zijn geraakt. Chauffeurs die voor de bouw of detailhandel rijden hebben vaak nog wel wat te doen, maar veel anderen zitten zonder ritten thuis, kreeg ze te horen.

Een terrein vol met geparkeerde vrachtwagens. Het is een ongewoon beeld bij transportbedrijf Pieter Smit in Nieuw-Vennep. Normaal gesproken zouden de medewerkers nu rondtoeren met wereldsterren, festivalterreinen opbouwen en theaters inrichten met de mooiste decors.

Quote

We hebben het terrein eens grondig schoonge­maakt. Maar daar houdt het wel mee op

Pieter Smit

Het zit er niet meer in nu alle grote evenementen tot 1 juni zijn verboden. Om een financiële ramp voor zijn bedrijf zoveel mogelijk te beperken heeft eigenaar Pieter Smit tientallen vrachtwagens geschorst bij de RDW. Achter elk raam hangt met een A4-tje de uitdrukkelijke waarschuwing niet met de trucks te gaan rijden, mocht iemand dat toch in zijn hoofd halen.

Het zal niet gebeuren, weet Smit. Bijna al zijn chauffeurs zitten werkloos thuis. Of er geen ander werk voor ze is, wil koningin Máxima van de eigenaar weten. Scholing misschien? Smit schudt zijn hoofd. Hij zou niet weten wat. Deze mannen moeten op locatie een podium bouwen. Dat hoeft hij ze niet meer te leren. ,,We hebben het terrein eens grondig schoongemaakt. Maar daar houdt het wel mee op.’’

Koningsdag verplaatsen?

De transportsector wordt hard geraakt, al zijn de gevolgen per bedrijf enorm verschillend. Dankzij de bouw heeft eigenaresse Linda Dekker van Vels Transport uit Oostzaan nog wel wat ritten voor de vijftien chauffeurs die ze in dienst heeft, vertelt ze aan de koningin. Maar deze chauffeurs bevoorraden normaal gesproken ook veel evenementen en die branche is compleet ingestort. ,,We leven van dag tot dag. Ik hoop eigenlijk dat u Koningsdag wil verplaatsen naar het najaar. Met die festiviteiten halen wij ontzettend veel werk binnen dan heb ik er nog vertrouwen in dat het dit jaar goed komt. Anders weet ik niet of ik het ga redden.’’ Koningin Máxima moet glimlachen bij die aandoenlijke oproep, maar laat een antwoord in het midden.

Koningin Máxima luister aandacht naar de verhalen van noodlijdende transporteurs
Volledig scherm
Koningin Máxima luister aandacht naar de verhalen van noodlijdende transporteurs © EPA
Quote

We bestaan ook nog eens veertig jaar. Ik had mij dat feestje heel anders voorge­steld

Pieter Smit

De twee bedrijven zijn zeker niet de enige die het moeilijk hebben, weet bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland. Zwaar getroffen zijn ook de transporteurs in de sierteelt.

De regelingen van de overheid brengen volgens haar enige verlichting, alleen zijn bedrijven die vooral actief zijn in één seizoen daarmee niet uit hun penibele situatie. ,,Zeker de bloemenhandel moet het van het voorjaar hebben. Daar draaien ze driekwart van hun totale omzet. Alleen wordt daar nog geen rekening mee gehouden bij de compensatie. Als de coronamaatregelen straks worden versoepeld kunnen deze bedrijven dat later in het jaar niet meer goedmaken.’’

Pieter Smit verwacht dat ze crisis wel gaan overleven. Vorige jaren hebben ze goede omzetten gedraaid en waarschijnlijk genoeg reserves. Maar dit jaar beschouwt hij nu al als verloren. ,,We bestaan ook nog eens veertig jaar. Ik had mij dat feestje heel anders voorgesteld.’’

Transporteur Pieter Smit vertelt koningin Máxima hoe hard zijn bedrijf wordt geraakt door de coronacrisis.
Volledig scherm
Transporteur Pieter Smit vertelt koningin Máxima hoe hard zijn bedrijf wordt geraakt door de coronacrisis. © EPA
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”