Volledig scherm
Skiërs in Lech. © anp

Koninklijke familie gaat ook zondag skiën

De koninklijke familie is zondag in het Oostenrijkse Lech gaan skiën. De Oranjes komen immers voor de wintersport dus ook de dag dat het precies een jaar geleden is dat prins Friso ernstig letsel opliep bij een skiongeval nabij Lech, worden de ski's ondergebonden en de helmen opgezet.

Het is daarbij uitzonderlijk mooi weer, waardoor zich zondagmorgen al vroeg lange rijen vormden bij de skiliften. 'Vorige week was het lang zo goed niet", aldus de bediende van de lift naar de Rüfikopf net naast Gasthof Post, waar koningin Beatrix traditioneel logeert. De koningin is al een week in Lech, waar haar familie zich de afgelopen dagen bij haar voegde.

In de nieuwe kerk van Lech wordt zondagmiddag tijdens de reguliere Heilige Mis stilgestaan bij het ongeluk van Friso. De pastoor heeft daarvoor alles al in gereedheid gebracht. De kaars en de foto van de prins die de afgelopen dagen in de aangrenzende oude kerk op een zijaltaar stonden, hebben inmiddels een vooraanstaande plek gevonden in de nieuwbouw.

De koninklijke familie zelf is niet van plan om de mis bij te wonen, zo is eerder in de week al gezegd. Op die manier is het ook gemakkelijker om uit de schijnwerpers van de al massaal gearriveerde media te blijven. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander met zijn gezin poseren maandag wel kort voor de pers om in ruil daarvoor voor de rest van de skivakantie verlost te zijn van alle aandacht. Tot nu toe is ook voldaan aan de wens om de privacy van met name prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria te respecteren.