Minister Carola Schouten
Volledig scherm
Minister Carola Schouten © ANP

Kritiek op kabinetsaanpak stikstofcrisis: ‘Boterzacht’

Boeren mogen zelf kiezen of ze stoppen met hun bedrijf en het is aan provincies om te bepalen waar de maximumsnelheid op de weg naar beneden kan. Volgens GroenLinks is deze kabinetsaanpak van de stikstofcrisis ‘boterzacht’.

Quote

Makkelijke en snelle oplossin­gen zijn er niet, maar duidelijk is dat de uitstoot van stikstof omlaag moet

Minister Schouten

Minister Carola Schouten van Landbouw presenteerde vrijdagmiddag de aanpak voor de stikstofcrisis in Nederland, waardoor duizenden bouwprojecten stil liggen. ,,Het is duidelijk dat er geen makkelijke en snelle oplossingen zijn’’, zegt ze. ,,Het komt aan op maatwerk.’’

Het kabinet neemt het advies van oud-minister Johan Remkes over om de veestapel in te krimpen en de maximumsnelheid te verlagen. Daardoor moet de neerslag van stikstof in natuurgebieden worden verlaagd. Dat gebeurt op een ‘gerichte’ manier: eerst moet worden uitgerekend wat er in de verschillende regio’s precies nodig is.

Dat proces kan nog maanden duren. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden om honderden miljoenen euro’s extra uit te trekken om veehouders uit te kopen. ,,Uitgangspunt is dat boeren die willen blijven boeren dat kunnen doen’’, zegt Schouten.

Vrijwillig

Stoppen gebeurt dus op vrijwillige basis, maar het zou kunnen dat boeren in of rond natuurgebieden hun bedrijf moeten verplaatsen. Voor boeren die technische maatregelen nemen in hun stallen om de stikstofuitstoot te verlagen, komt ook geld beschikbaar. Dat is tegen het zere been van milieuorganisaties, die vrezen dat er daardoor meer megastallen komen.

,,De plannen zijn boterzacht, niet concreet en de aanpak gaat veel te traag’’, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Terwijl de bouw stil ligt en de natuur hersteld moet worden, gaat het kabinet nu pas beginnen met plannen opstellen, inventarisaties maken en zelfs hoeveel geld er beschikbaar is voor natuur en boeren is nog onduidelijk.’’

Klimaatbossen

Het Wereld Natuur Fonds zegt wel positief te zijn over ‘de forse inzet op natuurbehoud en natuurherstel’. Het kabinet geeft onder meer aan dat het géén optie is om natuurgebieden te schrappen, zoals de werkgeversorganisaties eerder voorstelden. Ook wil het kabinet ‘klimaatbossen’ aanleggen om extra stikstof op te nemen.

Over een week kunnen kleine bouwprojecten weer op gang komen: dan mag de verwachte uitstoot van stikstof bij zo’n project worden weggestreept tegen stikstofbesparende maatregelen. Dat kan door bijvoorbeeld huizen energieneutraal te maken. Voor grote projecten, zoals de opening van Lelystad Airport, biedt deze maatregel geen soelaas.

Op z’n vroegst volgend jaar neemt het kabinet stikstofmaatregelen in de luchtvaart. Daarvoor wordt eerst een volgend advies van oud-minister Remkes afgewacht. ,,Geen enkele sector is uitgesloten en er zijn geen taboes’’, zegt Schouten.

Quote

Met deze eerste aanpak van de stikstof­cri­sis geeft het kabinet aan dat de tijd van rekenkundi­ge trucs voorbij is

Wereldnatuurfonds

Lees ook: Waarom liggen bouwprojecten stil? En 13 andere vragen over stikstof