Volledig scherm
Een stille tocht in Buitenveldert na de moord op Derk Wiersum. © ANP

Kroongetuige Nabil B. heeft nieuwe advocaat

UpdateKroongetuige Nabil B. heeft een nieuwe advocaat. Dat zegt Simeon Burmeister, plaatsvervangend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, in het AT5-programma Park Politiek.

Peter C. Schouten on Twitter

Ik had me er op ingesteld, maar nu kan ik het loslaten. Ik ben trots op deze advocaat. https://t.co/ggEOggVJ0c

De vorige advocaat van de kroongetuige, de 44-jarige Derk Wiersum, werd vorige week voor zijn woning in Buitenveldert doodgeschoten. Die moord bracht een schok in Nederland teweeg. De rechtbank is volgens Burmeister op de hoogte van wie de advocaat is. 

Burmeister gaat verder niet in op de identiteit van de advocaat, maar zegt wel dat het niet gaat om Peter Schouten, die enkele dagen na de moord aangaf zich beschikbaar te stellen. Burmeister noemde het aanbod van Schouten wel ‘heel moedig’. Die laatste laat via Twitter weten trots te zijn op de advocaat die kroongetuige Nabil B. nu gaat bijstaan. En ook dat hij zich er al wel op had ingesteld, mocht hij toch de nieuwe advocaat van B. geworden zijn.

De politie zoekt ondertussen nog steeds naar getuigen van de moord op Wiersum. Er is nog geen vermoedelijke dader in beeld. Wel kwamen na een uitzending van Opsporing Verzocht meerdere tips binnen. Andere advocaten hadden eerder hun zorgen uitgesproken over Nabil B. en zijn huidige gebrek aan een advocaat.

Proces hervat

Het proces tegen de gezochte topcrimineel Riouan Taghi, waarin Nabil B. als kroongetuige optreedt, is deze week onder extreme beveiliging hervat. Op de wegen naar de toch al extra beveiligde rechtbank op Schiphol stonden zwaarbewapende marechaussees. Op elke straathoek in de buurt van de rechtbank waren bewapende beveiligers te zien. Journalisten en publiek zijn momenteel niet welkom. Alleen de procespartijen zelf mogen de rechtbank in: de rechters, officieren van justitie, de verdachten en hun advocaten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Download dan onze app: