Lachgas op Koningsdag in Amsterdam
Volledig scherm
Lachgas op Koningsdag in Amsterdam © anp

Lachgas verboden op vrijwel alle Bevrijdingsfestivals

Mensen die lachgas willen gebruiken of verkopen, zijn niet welkom op de meeste officiële Bevrijdingsfestivals. Bij een aantal plekken worden ze zelfs van het festivalterrein gezet, meldt de NOS. 

Het gebruik van lachgas is in Nederland niet verboden, maar de organisaties van de Bevrijdingsfestivals mogen zelf bepalen hoe ze met het gasgebruik omgaan. 

Hoewel de veertien festivals vrijwel allemaal verkoop van gasballonnen verbieden, verschillen ze in aanpak als het gaat om gebruikers. Bezoekers in Almere worden bij gebruik het terrein afgezet, terwijl de organisatie in Roermond niet specifiek zal gaan controleren. Handhaving is in Roermond, Vlissingen en Wageningen lastig, omdat het festivalterrein niet is afgesloten met hekken. 

Het strengste zijn ze in Haarlem, Almere en Utrecht. Daar is handel én gebruik van lachgas zowel op het festivalterrein als in het gebied eromheen verboden. ,,Het is het laatste wat je wilt, want het is een familiefestival’’, aldus de organisatie in Utrecht tegen de NOS

Onwel

Op Koningsdag werd op veel plekken in Amsterdam lachgas verkocht
Volledig scherm
Op Koningsdag werd op veel plekken in Amsterdam lachgas verkocht © anp

Tijdens Koningsdag werden op diverse plekken lachgasballonnen verkocht. Tientallen mensen raakten onwel na het gebruik en moesten door ambulancepersoneel worden geholpen. De lachgaspatronen, die eigenlijk zijn bedoeld voor slagroomspuiten, waren op veel plekken in de stad verkrijgbaar aangezien de gemeente de verkoop nergens had verboden. 

Gebruikers die via een ballon lachgas inhaleren, kunnen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Ook verwardheid, misselijkheid en de hunkering opnieuw te gebruiken zijn symptomen die voorkomen. De negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen.

De almaar stijgende populariteit van lachgas als partydrug onder jongeren baart staatssecretaris Paul Blokhuis (Preventie) zorgen. Hij gaat wederom op een rij zetten wat de exacte risico’s van het gebruik zijn en of er alsnog vanuit de overheid moet worden ingegrepen. Het kabinet wacht daarvoor op de resultaten van nieuw onderzoek vanuit onder meer het Trimbos-instituut. Die risicoanalyse verschijnt deze zomer.

Hoe is het om uit te gaan met lachgas? Bekijk het in deze video: