Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep
videoMinister Carola Schouten van Landbouw stelt een landelijke ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De ophokplicht is vandaag om 12.00 uur ingegaan, laat het ministerie weten.
De ophokplicht is het gevolg van een besmetting bij een pluimveehouderij in Zeewolde. Vanaf het middaguur geldt er daarom een vervoersverbod in bepaalde gebieden. Verder moeten dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels hun pluimvee en watervogels afschermen. Ook zijn er voor commerciële pluimveebedrijven maatregelen voor bezoekers.
Drie gemeenten
De landelijke ophokplicht zal vooral sterk gevoeld worden in de gemeenten Venray, Ede en Barneveld. In deze gemeenten is een kwart van de Nederlandse bedrijven met legkippen gevestigd. In deze drie gemeenten bevindt zich ook ruim 21 procent van de legkippen. Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS, weet dat een ophokplicht vooral economische gevolgen heeft voor pluimveehouderijen met legkippen. Deze kippen mogen namelijk vaak ook naar buiten, anders dan vleeskuikens.
,,Als kippen binnen moeten blijven, dan heeft dat impact op boeren die dan geen uitloopeieren kunnen leveren”, aldus Pierik. Nederland telde vorig jaar 856 bedrijven met leghennen. Die hielden samen ruim 43 miljoen kippen.
Geschrokken
Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is ‘gigantisch geschrokken’ door de vondst van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. ,,Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf”, zegt hij. Oplaat vindt het goed dat er een landelijke ophokplicht is ingesteld door demissionair minister Schouten van Landbouw om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.
Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. ,,De vogelgriep komt met de vogeltrek”, zegt Oplaat. ,,We nemen als sector al veel maatregelen qua hygiëne en daar houdt iedereen zich heel strikt aan. Maar als kippen buiten lopen is er altijd een risico dat dit kan gebeuren.”
Volgens de NVP worden pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer nu gescreend op de ziekte. De organisatie laat weten dat er vijftien bedrijven en een broederij in het toezichtgebied zitten.
Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio’s moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.
Kijk hier onze nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
docent over...
‘In het vmbo-examen Fries zat gewoon een tekst van mezelf!’
Bijna 186.000 leerlingen namen de afgelopen weken deel aan de centrale schriftelijke examens. Dinsdag was de laatste dag van het eerste tijdvak, waarin veruit de meeste leerlingen hun eindtoetsen afronden. In deze rubriek beoordeelt telkens een leraar een eindexamen vmbo, havo of vwo. Dit keer bespreekt docent Joyce Folkertsma (27) van het CSG Bogerman in Koudum het vmbo-examen Fries.Koudum -
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen. -
PREMIUMvroegdementie
Ineens lukt het Astrid niet meer om ketting om te doen: ‘We helpen haar nu met alles’
Astrid is secuur in haar werk bij een juwelier. Maar ineens lukt het niet meer een kettinkje om te doen, of gaatjes voor oorbellen te schieten. Na het consulteren van een opticien en oogarts blíjven de klachten én vragen. Totdat het jaar erop in 2018 de diagnose wordt gesteld: PCA, een hersenaandoening die eerst het gezichtsvermogen aantast en later tot dementie kan leiden.Strijen
-
Veiligheidsdienst: 'Steeds meer signalen dat terreurgroepen voorbereidingen treffen om aanslagen te plegen’
-
-
-
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.