Op praktijkschool Het Segment in Gouda is veel aandacht voor zelfredzaamheid. In een speciaal lokaal, waar een huis is nagebootst, leren de scholieren bijvoorbeeld bedden opmaken en strijken.
Volledig scherm
PREMIUM
Op praktijkschool Het Segment in Gouda is veel aandacht voor zelfredzaamheid. In een speciaal lokaal, waar een huis is nagebootst, leren de scholieren bijvoorbeeld bedden opmaken en strijken. © Sanne Donders

Leerlingen praktijkschool gaan naar mbo voor gratis ov-kaart, scholen bezorgd

Praktijkscholen voor kwetsbare middelbare scholieren maken zich zorgen over leerlingen die voortijdig overstappen naar het mbo. De scholieren laten zich verleiden door een gratis ov-kaart. Om uitval te voorkomen wil het praktijkonderwijs zelf de mbo 1-opleiding bieden, maar dat lukt niet overal.

In ‘het huis’ gaat een alarm af. Een meisje rent vanuit de zithoek naar de keuken. Het is de oven. ,,We zijn pizzabroodjes voor de groep aan het maken.” Snel pakt ze de ovenwanten, doet de klep open en haalt de schaal met broodjes eruit. Achter haar ploffen een paar klasgenoten op een stoel aan de eettafel. Klaar voor de lunch.