De omgeving van het provinciehuis in Leeuwarden werd na de bommelding ontruimd en afgezet.
Volledig scherm
De omgeving van het provinciehuis in Leeuwarden werd na de bommelding ontruimd en afgezet. © Anton Kappers

Leeuwarder deed ‘voor de kick’ valse bommelding bij provinciehuis Friesland

De  23-jarige Fries die in juli een valse bommelding deed bij het provinciehuis in Leeuwarden, deed dat ‘voor de kick’, meent het Openbaar Ministerie. Zijn daad had geen relatie met de boerenprotesten. De man is vandaag door de politierechter tot zes maanden cel veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep.

 1. Schrik zit er goed in na nieuwe dreiging bij Provinciehuis: 'Maar word niet te voorzichtig’
  PREMIUM

  Schrik zit er goed in na nieuwe dreiging bij Provincie­huis: 'Maar word niet te voorzich­tig’

  Een bommelding, aanhoudende demonstraties voor de deur en een entreeverbod voor sommige actievoerders. Medewerkers van het provinciehuis in Friesland krijgen het de laatste weken zwaar voor de kiezen. Dat geldt ook voor collega's in andere provincies, ziet belangenorganisatie StatenlidNu. ,,Maar word niet te voorzichtig", waarschuwt voorzitter Harold van de Velde. ,,Dat past niet bij een democratie.”
 2. Kwetsbare asielzoekers mogen per direct niet langer worden opgevangen in noodlocaties
  Uitspraak rechter

  Kwetsbare asielzoe­kers mogen per direct niet langer worden opgevangen in noodloca­ties

  Kwetsbare asielzoekers mogen per direct niet langer worden opgevangen in noodlocaties. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat was aangespannen door VluchtelingenWerk. De rechter geeft het COA een tik op de vingers: de noodopvang voldoet vaak niet aan de EU-normen. Het ministerie stuurt vandaag nog alle gemeenten een verzoek om snel plek te zoeken voor minderjarige vluchtelingen.