Volledig scherm
Rob Bauer tijdens de persconferentie op het ministerie van Defensie. © ANP

Legerbaas heeft vertrouwen dat het weer goed komt met zijn krijgsmacht

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer heeft er alle vertrouwen in dat zijn krijgsmacht er weer helemaal bovenop komt. Al snapt hij dat er militairen zijn die dat nog maar moeilijk kunnen geloven.

Met die uitspraken reageerde Bauer gisteren tijdens een persbijeenkomst op de opeenstapeling van klachten waarmee militairen de afgelopen weken in het nieuws kwamen. Zo moesten ze aanvankelijk zelf winterkleding kopen voor de grootste NAVO-oefening in jaren in Noorwegen, bleken kogelwerende vesten over de houdbaarheidsdatum te zijn, waren er klachten over veiligheid van de helmen die aanvoelden als karton en eisten commando's een medisch onderzoek omdat ze op een schietbaan zijn blootgesteld aan te veel giftige schietdampen.

,,Sommige mensen geloven niet dat we een aantrekkelijke werkgever willen zijn. Het afwijzen van de cao is een stapeling van die frustratie en een duidelijk signaal. Maar ik zie licht aan het einde van de tunnel'', zei Bauer.

De hoogste baas van het leger merkt dat de opslagloodsen weer vollopen met voorraad. In juni van dit jaar lag 84 procent van de benodigde spullen op de plank. Ook ziet hij het aantal mensen dat bij defensie wil werken weer groeien. Al vertrekken er nog altijd te veel militairen, waardoor er op dit moment nog zo'n 5000 vacatures zijn.

Interventieteam

Om het vertrouwen te herstellen lanceerde Bauer gisteren een interventieteam dat problemen moet oplossen met personele uitrustingen en slechte huisvesting. Klachten kunnen daar worden gemeld en zijn zichtbaar voor iedere militair zodat duidelijk is wat ermee wordt gedaan. ,,Een van de problemen waar we tegenaan lopen is dat we niet goed communiceren als mensen met klachten komen. Daar willen we met dit interventieteam nu iets aan gaan doen.''

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.