Volledig scherm
© anp

Licht op veel snelwegen gaat 's nachts uit

Het wordt een stuk donkerder op de weg. Op een groot deel van de snelwegen in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg gaat 's avonds om 21 uur of 23 uur de verlichting uit.

Het is een bezuiningsmaatregel. Rijkswaterstaat had deze vorig jaar al aangekondigd; de bedoeling is hiermee 35 miljoen euro te besparen tot 2020.

Op de meeste wegen gaan de lichten om 21.00 uur uit, op drukkere trajecten om 23.00 uur. Om 05.00 uur in de ochtend gaan de lampen weer aan. Op plaatsen waar de verkeersveiligheid in het geding komt, gaat de verlichting in de nacht niet uit, bijvoorbeeld in tunnels en bij scherpe bochten

De maatregel is in de afgelopen maanden al stapsgewijs ingevoerd in het oosten, midden en noorden van Nederland.

De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek heeft eerder al gewaarschuwd voor onveilige situaties. De kans op ongelukken zou op onverlichte wegen groter zijn. Minister Schultz van Infrastructuur benadrukt dat er verlichting blijft daar waar het nodig is.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.