Luchtmacht scheert laag met F-16's over dierentuin Wildlands, burgemeester Emmen woedend
Mens en dier schrokken zich gisteren een ongeluk toen F-16's op minder dan honderd meter hoogte over dierentuin Wildlands in Emmen scheerden. Volgens de luchtmacht gaat het om belangrijke oefenvluchten voor een prestigieuze instructeursopleiding.
Onverantwoord noemt Eric van Oosterhout, burgervader van Emmen, de laagvliegende straaljagers boven zijn stad en Wildlands. ,,Ik snap dat de Koninklijke Luchtmacht moet oefenen, maar met straaljagers heel laag over een drukbezochte dierentuin vliegen, is onverantwoord,” schrijft hij op Twitter.
Zijn ergernis wordt door inwoners van Emmen en Drenthe breed gedeeld. ,,Defensie doet wat ze wil”, foetert Johan Roland. ,,De luchtmacht moet oefenen, maar niet op 20 meter boven bewoonde gebieden. Dit is ronduit asociaal en moet stoppen.” Twitteraar Eddechien heeft een klacht ingediend. ,,Ze vlogen ontzettend laag over mijn huis. Nu heb ik een piep in mijn oor.”
Spijtig
De Koninklijke Luchtmacht zegt de overlast te betreuren en noemt die spijtig. ,,We proberen uiteraard overlast zoveel mogelijk te vermijden en hebben begrip voor burgemeester Eric van Oosterhout”, vertelt Jayme Tol, woordvoerder van vliegbasis Leeuwarden.
De F-16's vlogen overigens op circa 80 meter hoogte over, legt hij uit, niet lager. ,,Maar als je in de dierentuin naar de tijgers zit te kijken en uit het niets F-16's ziet en hoort overvliegen, dan lijkt het al snel alsof onze straaljagers op slechts twintig meter overvliegen,” erkent Tol.
Lees door onder de tweet
Hij beklemtoont het enorme belang van de laagvliegende F-16's voor Defensie. ,,De oefeningen vinden plaats in het kader van onze Weapon Instructor Course, waarbij onze meest talentvolle vliegers en die van België en Noorwegen worden opgeleid in tactieken, wapensystemen en luchtgevechten. Zij bepalen op onze missies in Irak, Syrië en Afghanistan onze tactiek. Voor ons is dat zeer belangrijk, we investeren daar veel in.”
Terughoudend
In het eerste blok van eind mei tot medio juli trainden de piloten luchtgevechten op de Noordzee. ,,In het tweede blok dat deze maand van start ging oefenen we met gronddoelen,” zegt woordvoerder Tol. ,,We simuleren dan hoe je met het boordkanon doelen uit kunt schakelen. Het is daarvoor nodig om uit alle richtingen laag aan te komen vliegen.”
Lees door onder de foto
Normaliter doet de Koninklijke Luchtmacht dat op oefenterreinen de Vliehors op Vlieland en bij het Groningse Lauwersoog (Marnewaard). ,,We hebben echter soms meer gebieden nodig om te oefenen. Een van de weinige plekken waar dat kan is boven Emmen. Daar mogen we al vanouds laag vliegen.”
De Koninklijke Luchtmacht zegt zeer terughoudend te zijn met de vluchten. ,,Enkele jaren terug deden we dat op talloze dagen, dit jaar alleen donderdag en vandaag.” Hij erkent dat er een aantal klachten is ontvangen. ,,We kunnen ons dat goed voorstellen, zo'n straaljager maakt veel geluid voor wie dat niet gewend is.”
Dierenarts
Desalniettemin belooft Defensie de oefeningen te evalueren en te kijken of de Emmense dierentuin een volgende keer kan worden overgeslagen. Ook is contact gezocht met de dierenarts van Wildlands. ,,We zijn met hem in gesprek gegaan.” Beleid is om overlast voor burgers zoveel mogelijk te vermijden. ,,Tegelijk hebben onze gevechtspiloten over drie weken wel hun eindexamen.”
Lees door onder de tweet
Niet alle Emmenaren en Drenten balen ondertussen van de laagscherende F-16's. ,,Het zal allemaal wel, maar ik heb er in ieder geval van genoten”, reageert Brian Roeten op de tweet van burgemeester Eric van Oosterhout. ,,En onweer vinden sommige mensen en dieren ook erg eng. Dat kunnen we ook niet uit zetten. Begin je druk te maken als deze apparaten vanuit een vijandig gebied komen en er niet op gereageerd kan worden.”
F-16's
Oplettende lezers zullen zich overigens afvragen hoe het komt dat de van vliegbasis Leeuwarden afkomstige gevechtsvliegtuigen F-16's betreffen en niet F-35's. Onlangs nam vliegbasis Leeuwarden immers nog met veel fanfare afscheid van zijn laatste F-16 jachtvliegtuigen.
,,Normaal vliegen we vanaf Leeuwarden inderdaad enkel met de nieuwe F-35's”, doceert Tol. ,,Maar als Koninklijke Luchtmacht vliegen we vanaf Volkel in Brabant gewoon nog met F-16's en dat blijven we tot 2024 doen. Vandaar dat we voor onze opleiding tot wapeninstructeur ook nog gebruik maken van enkele F-16's. Tijdens de opleidingsduur vliegen er dus 'toch weer F-16's vanaf Leeuwarden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Zorgen om schermtijd jonge kinderen, slecht voor ontwikkeling
De schermtijd van jonge kinderen tot en met 6 jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Oudste wilde kat van Nederland komt om op ‘dodenweg’ in Zuid-Limburg
Aan het leven van de oudste wilde kat van Nederland is op tragische wijze een einde gekomen. Het dier dat geregistreerd stond als ‘WK2' werd doodgereden op een beruchte provinciale weg bij het Zuid-Limburgse Nijswiller. Volgens de Zoogdiervereniging is het de derde keer in vijf jaar tijd dat op die weg een wilde kat om het leven komt.Nijswiller
-
PREMIUMColumn
Steeds meer mensen hebben serieuze zorgen en vechten voor hun bestaan
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de sfeer in het land: de tijd van gezelligheid lijkt voorbij. -
-
-
PREMIUM
Familie Donker Dohmen bedacht list om zonen twee namen mee te geven, nu mag iedereen dat
Wat een strijd was het, toen het echtpaar Donker Dohmen hun twee achternamen wilde doorgeven aan hun kinderen. Terwijl vrouwen steeds geëmancipeerder werden, was het kiezen van achternamen tot dinsdag ‘ouderwets’ beperkt, vaak in het nadeel van de moeder. ,,Het was net of ik er niet bij hoorde”, vindt Sandra, moeder van drie zonen. Waar zij destijds een list bedachten, kan vanaf nu iedereen twee achternamen krijgen. -
Vijf grootste steden willen meer geld van minister De Jonge, vrezen na wooncrisis ook voor bouwcrisis
De vijf grootste steden willen dat het Rijk de portemonnee trekt om te voorkomen dat de woningbouw stilvalt. Gevreesd wordt dat er naast een wooncrisis ook een bouwcrisis uitbreekt.