Jim van Steenbergen, lid van het Outbreak Management Team.
Volledig scherm
Jim van Steenbergen, lid van het Outbreak Management Team. © Jeroen Jumelet

Maatregelen coronacrisis alleen versoepelen onder strenge voorwaarden

De maatregelen die in Nederland gelden om de coronacrisis te bestrijden kunnen alleen onder strenge voorwaarden worden versoepeld. Dat is volgens de NOS het advies van het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet.

Er moet eerst aan vijf voorwaarden worden voldaan, zo staat in een brief. Zo moet het besmettingsgetal (het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet) ‘geruime tijd’ kleiner zijn dan één. Daarnaast moest de zorg een versoepeling van de regels aankunnen en moet er voldoende capaciteit zijn om mensen te kunnen testen. 

Het team houdt een pleidooi om zo snel mogelijk mensen met klachten te testen om ze daarna te kunnen isoleren. Hierna moet door het testen van de contacten van de besmette persoon de bron van de besmetting worden onderzocht.  

Het OMT wil ook tests inzetten bij patiënten om te kijken of zij een infectie met het coronavirus hebben gehad en of ze antistoffen hebben.

  1. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
    Update/video

    Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

    Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.