Volledig scherm
De maneges in de grensregio hebben maatregelen genomen. © EPA

Maneges in opperste staat van paraatheid door besmettelijk Rhinovirus

De maneges in de regio Groesbeek zijn in opperste staat van paraatheid. Dit vanwege een mogelijke uitbraak van het voor paarden besmettelijke en soms dodelijke Rhinovirus in de regio Kleef, net over de Duitse grens. 

De Dierenartsen Praktijk (DAP) Groesbeek heeft maneges en particuliere paardenhouders gewaarschuwd. ‘De verspreiding van het Rhinopneumonie-virus (ook wel equine herpesvirus genaamd) vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte.

In principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen als deze van het ene naar het andere paard gaat. Door goed te douchen, schone kleren aan te trekken en schone schoenen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten’, aldus de DAP. 

Voor alle duidelijkheid: besmettingen aan deze kant van de grens zijn tot nog toe niet vastgesteld. De maatregelen die genomen worden zijn preventief. Mensen kunnen niet besmet worden met het virus. 

‘17 paarden overleden’

Jolien van Ballegooijen van het Hippisch Centrum Groesbeek zegt dat het virus in drie vormen voorkomt.

,,Het lichtste geval is een verkoudheid, niettemin wel gevaarlijk voor ouderen dieren in een mindere conditie. Het kan er ook toe leiden dat de merrie haar veulen verliest (abortus) en het kan tot verlammingsverschijnselen leiden. Dan moeten we het paard laten inslapen.”

Volgens Jolien was in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk dat het om het Rhinovirus ging, maar kwam gisteren (vrijdag) de melding dat het dat wel was. In de regio Kleef zouden al 17 paarden, aldus Jolien, overleden zijn.

‘Laat je paardensnoepjes thuis’

Ook Stal Ebbers in Beek roept op haar website bezoekers op om ‘steeds voor schone gewassen kleding en schoeisel te zorgen’. 'Heel belangrijk: laat je paardenpoetsspullen en paardensnoepjes thuis’.

De stallen bij Ebbers zijn momenteel alleen toegankelijk voor mensen die er paard komen rijden. Ruiters en amazones worden opgeroepen niet op andere maneges te komen.

In oktober van dit jaar zijn er twee paarden op een manege in Lelystad overleden door het Rhinovirus. Andere paarden daar waren er slecht aan toe. Er werd een crowdfunding gestart om de manege er weer bovenop te helpen.

 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.