Volledig scherm
PREMIUM
Marco van Basten Holland na één van zijn drie goals tegen Engeland bij het EK van 1988. © BSR Agency & Linda Stulic

Marco van Basten: Ik bevond me op de bodem van mijn bestaan

InterviewMarco van Basten (55) heeft zijn demonen achter zich gelaten. ,,Ik bevond me op de bodem van mijn bestaan.’’ Met aandacht heeft hij weinig op. Sterker: hij voelt zich het best in de luwte. Om die reden kijkt hij - eerlijk is eerlijk - ‘met enige vertwijfeling’ naar de komende week, waarin de biografie BASTA wordt gepresenteerd en hij opnieuw de krantenkolommen zal vullen.

De officiële doop van het boek, maandagavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg, in aanwezigheid van vrienden en oud-collega’s, dáár kijkt Van Basten naar uit, maar ‘het circus eromheen’ roept bij hem enige weerstand op.

En dan was er vorig weekeinde ook nog de giftige combinatie van een verbale uitglijder en een per ongeluk openstaande microfoon, tijdens een wedstrijdanalyse bij Fox Sports. Een misplaatste grap, erkende hij meteen - maar de verontwaardiging over een gevalletje ‘oliedomme voetbalhumor’ was toen al all over the place, met een berisping van de sportzender als gevolg.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.