Marco van Basten zegt sorry voor nazigroet na interview met Duitse trainer Heracles

HILVERSUM - Marco van Basten heeft excuses aangeboden voor de nazigroet ‘sieg heil’, die hij uitsprak na een interview met de Duitse trainer Wormuth van Heracles Almelo. Tijdens de uitzending, voorafgaand aan het duel Ajax - Heracles Almelo, interviewde presentator Hans Kraaij Frank Wormuth. De taalbeheersing van het Duits van Kraaij riep bij Van Basten de volgende spontane reactie op: ‘sieg heil, niet zo fraai, pfannkuchen’. 

Sieg Heil (vertaald: heil aan de overwinning, red.) is een groet die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in nazi-Duitsland. Nadat Van Bastens woorden voor de nodige verbijstering op sociale media en bij kijkers thuis hadden gezorgd, kwam hij in de rust van het duel met een kort excuus voor de in zijn ogen ‘misplaatste grap’. 

‘Duits van Hans belachelijk maken' 

„Het was niet mijn bedoeling om mensen te shockeren, ik wilde alleen het Duits van Hans belachelijk maken. Maar ik bied mijn excuses aan”, aldus Van Basten (55). 

Zijn opmerking schoot bij velen in het verkeerde keelgat vanwege niet alleen de gewraakte woorden maar ook de belabberde timing. 

Racisme

Alle betaald voetbalclubs maken dit weekend namelijke een statement tegen tegen racisme en discriminatie. Dat doen ze naar aanleiding van een heftig incident, vorige week zondag, tijdens de wedstrijd FAC Den Bosch-Excelsior. Voetballer Ahmad Mendes Moreira werd daarin racistisch bejegend door Den Bosch-supporters. De wedstrijd werd kort stilgelegd, ging door maar zorgde voor een schokgolf in ons land. 

Volledig scherm
Marco van Basten © EPA