De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide.
Volledig scherm
De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide. © ANP

Media naar rechter om persverbod zaak-Nicky Verstappen: ‘dit raakt de persvrijheid’

Verschillende nieuwsorganisaties, onder meer deze site en RTL, stappen naar de rechter om alsnog verslag te kunnen doen van het rechtbankbezoek op de Brunssummerheide dinsdag. De rechtbank Limburg weigert media toe te laten als ze met verdachte Jos Brech en de ouders van Nicky Verstappen de plek bekijken waar de elfjarige jongen in 1998 verdween en dood gevonden werd.

Het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren en de journalistenvakbond NVJ sluiten zich aan bij het kort geding dat eind deze of begin volgende week zal dienen. Volgens de mediaorganisaties moeten rechtszittingen – ook op bijzondere locaties – openbaar zijn en zijn er geen goede redenen om totaal geen media toe te laten, zoals de rechtbank van plan is.

,,Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak. De maatregelen die de rechtbank samen met de gemeente getroffen heeft zijn buitenproportioneel en doen afbreuk aan de persvrijheid’’, zegt Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. De gemeente Brunssum heeft voor de schouw een noodverordening ingesteld, daarom kunnen pers noch publiek het gebied betreden.
(Artikel gaat verder na de foto)

Nicky Verstappen verdween in 1998 tijdens een zomerkamp in Zuid-Limburg. Vorig jaar werd verdachte Jos Brech opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Nicky.
Volledig scherm
Nicky Verstappen verdween in 1998 tijdens een zomerkamp in Zuid-Limburg. Vorig jaar werd verdachte Jos Brech opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Nicky. © EPA

,,Rechtszaken zijn niet voor niets openbaar’’, stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ. ,,Journalisten moeten in staat zijn het gehele proces te kunnen volgen. Het standpunt van de rechtbank is niet meer van deze tijd en doet ook geen recht aan de terughoudende wijze waarop de pers invulling wil geven aan haar rol als verslaglegger.’’ De mediaorganisaties hebben aangeboden om samen gebruik te maken van één cameraploeg, zodat de orde van de zitting weinig geraakt wordt. Deze werkwijze is gebruikelijk bij rechtszaken. Volgens de rechtbank Limburg schaadt dit echter het ‘ordelijk verloop’ en ‘de veiligheid’ van betrokkenen. Omdat ze bij dat standpunt blijft, stappen de nieuwsmedia nu naar de rechter.

Zowel de ouders van Nicky Verstappen als de advocaat van Jos Brech, Gerald Roethof, zijn juist niet tegen de aanwezigheid van journalisten komende dinsdag. Tijdens deze schouw bekijken de rechters belangrijke plekken uit het strafdossier, zoals die van het kamp waar Nicky verbleef toen hij verdween en het sparrenbos waar hij ruim een dag later dood gevonden werd. Met het bezoek hopen ze een beter beeld te krijgen van de zaak.

Behalve de belangenorganisaties, RTL Boulevard en deze site doen ook RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, De Telegraaf, ANP en NU.nl mee aan de procedure.

Peter R. De Vries (links), moeder Berthie en zus Femke Verstappen.
Volledig scherm
Peter R. De Vries (links), moeder Berthie en zus Femke Verstappen. © ANP