Meldpunten krijgen ‘bizar veel’ telefoontjes van slachtoffers van ongewenst gedrag
Meldpunten voor grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden door de onthullingen rond The Voice of Holland overspoeld met telefoontjes van slachtoffers. ,,Het zijn er bizar veel.”
,,Ik kan geen aantallen geven, maar het is veel. De telefoon staat niet stil. Dat we overspoeld worden, dekt de lading’’, stelt Janke Dekker, voorzitter van Mores Online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele sector. Volgens haar komen de telefoontjes niet alleen van Voice-deelnemers, maar komen er ‘sectorbreed’ meldingen binnen.
Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je hulp nodig? Praten hierover met het Centrum Seksueel Geweld kan anoniem: chat via chatmetcsg.nl of bel gratis 0800-0188.
Ook bij het Centrum Seksueel Geweld is het heel druk. ,,Het zijn er bizar veel’’, zegt oprichter Iva Bicanic over het aantal telefoontjes en chats dat binnenkomt. Ook Bicanic kan nog geen exacte aantallen noemen, maar ze ziet een storm die vergelijkbaar is met #Metoo in 2017. ,,Normaal gaat de helft van de meldingen over aanrandingen en verkrachtingen die korter dan een week geleden hebben plaatsgevonden. Nu komen er vooral veel oudere verhalen binnen.”
De impact van het nieuws rond The Voice op slachtoffers van seksueel geweld is groot, merkt Bicanic. ,,Het is voor hen heel overweldigend en intensief. Nare herinneringen worden weer geactiveerd. Mensen krijgen te maken met herbelevingen, ze slapen slecht, oude angsten komen weer boven. Daarom is het belangrijk dat de verhalenstroom rond The Voice ook weer een beetje uitdooft, zonder het onderwerp seksueel overschrijdend gedrag van tafel te schuiven.”
Mores Online werd in 2018 opgericht, mede naar aanleiding van de affaire rond casting-director en producent Job Gosschalk, die jonge acteurs tijdens audities onzedelijke voorstellen zou hebben gedaan. Tot eind 2020 kwamen er meer dan tweehonderd meldingen binnen, waarvan bijna zestig in het laatste jaar. ,,Vooral in 2020 zaten er veel ernstige, serieuze zaken bij. Bij veel meldingen was het heel duidelijk dat er dingen zijn gebeurd die gewoon niet in de haak zijn’’, stelt Dekker.
Ze roept slachtoffers van misstanden bij The Voice of andere talentenshows op zich te melden. ,,We zijn er voor de brede creatieve sector. Slachtoffers kunnen terecht bij een van onze vertrouwenspersonen. Die kunnen luisteren naar hun verhaal en advies geven over het beste vervolgtraject.”
De onthullingen rond The Voice of Holland door het YouTube-kanaal Boos van Tim Hofman leidden deze week tot grote ophef. Coaches Marco Borsato en Ali B, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma werden door tientallen vrouwen en meisjes beschuldigd van ernstig grensoverschrijdend gedrag.
Slachtofferhulp
Ook Slachtofferhulp krijgt fors smeer hulpvragen na de uitzending van Boos. Het aantal chatgesprekken is verdriedubbeld en het aantal telefoontjes verdubbeld, zegt een woordvoerder na berichtgeving van Nu.nl. ,,Veelal zijn het mensen die door de aandacht voor het onderwerp over de eigen ervaringen praten. Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag dat breder gaat dan The Voice en op allerlei andere plekken gebeurt, zoals op werk, de sportclub of toneelvereniging”, aldus de woordvoerder.
De uitzending van BNNVARA zorgt voor herkenning. ,,Er is ook een groep die door de verhalen hun eigen ervaringen herbeleeft.” Slachtofferhulp biedt een luisterend oor en monitort de mate van stress. Daarnaast kunnen de vrijwilligers ook helpen bij het doen van aangifte en zelfs meegaan naar het politiebureau.
Weet jij meer over misstanden met seksueel grensoverschrijdend gedrag of wil je iets anders tippen? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl of tippen via Publeaks. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.
Bekijk hier al onze video’s over de schandalen rondom The Voice:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
The Voice-betrokkenen spreken De Mol tegen: ‘Er waren helemaal geen kandidatenbegeleiders’
Er waren helemaal geen officiële kandidatenbegeleiders op de set bij The Voice. Dat laten verschillende betrokkenen rond het programma weten aan deze site. John de Mol beweerde gisteren in het interview met Tim Hofman in de special van Boos over misstanden bij het programma dat er altijd vier kandidatenbegeleiders aanwezig zouden zijn in de studio. ,,Dat is onzin, die zijn er niet.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
update
John de Mol: Ik wekte onbedoeld de indruk dat ik de schuld bij vrouwen neerleg
Talpa-baas John de Mol heeft ‘volledig onbedoeld’ de indruk gewekt dat hij de schuld van de misstanden bij The Voice of Holland bij de slachtoffers legt. Dat zegt hij in een schriftelijke reactie op de kritiek die hij de afgelopen dag kreeg na zijn uitspraken in Boos. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). -
Misstand? Zo kun je ons tips geven!
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
PREMIUM
Samir was verslaafd aan inbreken, nu wast hij de auto van Wendy van Dijk: ‘Dacht dat ik stoer was’
Hij zat in de gevangenis met de grootste criminelen van het land, brak in bij meerdere huizen en kreeg na tweeënhalf jaar achter de tralies direct van zijn ‘vrienden’ de vraag of hij wéér 20.000 euro uit een woning wilde halen. Deze lokroep wist Samir Rahbi (30) te weerstaan en belandde door de steun van zijn familie op het rechte pad. ,,Het snelle geld lijkt verleidelijk, maar het brengt alleen maar ellende.”