Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Met videoZwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd.
,,Dit betekent een bom onder het landbouwakkoord dat minister Adema zo graag wil sluiten”, stelt Henk Bleker, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en één van de sprekers namens Nederlandse melkveehouders.
De harde opstelling uit agrarische hoek volgt na een analyse door boeren van de impact die alle Haagse wensen hebben op de Nederlandse koe in de wei. Melkveehouders dreigen een kwart miljoen hectare aan landbouwgrond te verliezen. Daarnaast krimpt de totale melkproductie met een derde als aan alle overheidseisen wordt voldaan.
,,Je houdt geen sector van enige statuur meer over”, waarschuwt Gerrit van Schaick, zelf boer met 100 melkkoeien in Loenen aan de Vecht en bestuurder van de NMV. ,,Ook internationaal raken we onze vooraanstaande positie kwijt. Onze nationale productie zou terugzakken tot het niveau van de jaren 70. Als boer kun je zo geen boterham meer verdienen.”
Minister van Landbouw Piet Adema zegt ‘op de hoogte te zijn van de discussies die plaatsvinden’. De ChristenUnie-bewindsman erkent dat ‘er een hele grote opgave voor melkveehouderij en akkerbouw ligt’. ,,Met als gevolg dat de veestapel zal krimpen, maar dat is geen doel op zich.’’ Op de vraag of er dan wel genoeg melk overblijft antwoordt Adema, dat hij niet wil ingaan op wat er aan de sectortafels gebeurt.
Van Schaick schreef voor de NMV samen met onder meer landbouworganisaties LTO en Agractie een analyse van alle Haagse eisen die afkomen op de melkveehouderij. De studie is vrijdag gepresenteerd aan de sectortafel melkveehouderij, één van de overlegtafels waar onderhandelingen uiterlijk in april moeten leiden tot een landbouwakkoord.
Onaanvaardbaar
Maar minister Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur) zullen hun eisenpakket moeten afzwakken, willen zij de boeren ooit meekrijgen, aldus Bleker, voormalig staatssecretaris voor het CDA. ,,Als de ministers vasthouden aan alle verzwarende eisen, dan bereiken we nooit een akkoord. Het huidige kader dat de regering stelt, is voor ons onaanvaardbaar.”
Agractie-bestuurder Erik Luiten, melkveehouder in Aalten, valt hem bij. ,,Als Den Haag volhardt in wensdenken, dan gaat het niet lukken.” Adema zegt er desalniettemin ‘alle vertrouwen in te hebben dat het landbouwakkoord er gaat komen’. Maar hij erkent wel ‘het wordt zwaar’.
Veehouders raken niet alleen grond kwijt, op veel grasland dat ze wel houden mogen ze straks minder intensief boeren. Ook dat betekent: minder melk. Zo moeten er extra overgangsgebieden komen rond Natura2000-gebieden. Verder wil Den Haag extra bufferstroken langs sloten en beekdalen. Bovendien gaat als klimaatmaatregel het waterpeil onder veenweidegebieden omhoog.
Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan
Bij elkaar telt het op tot ten minste 236.000 en mogelijk 400.000 hectare, die voor de melkveehouderij verdwijnt. Bleker: ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan.” De totale melkproductie zou dalen van 13,7 miljard kilo melk tot amper 9 miljard kilo.
Zo’n grote krimp is niet zonder schade op te vangen, stelt Van Schaick. ,,Dit zal ingrijpende gevolgen hebben voor de zuivelindustrie en de daaraan gelieerde kennis- en onderzoeksinstellingen. Want wat heb je nog aan research op de Wageningen Universiteit als er geen sector van wereldfaam achter staat?” Melkveehouders vrezen dat het ministerie van LNV, laat staan burgers, zich niet realiseren wat de consequenties zullen zijn.
Extensivering
Opmerkelijk genoeg is het beleid van de overheid juist gericht op extensivering, dus dat er minder koeien per hectare worden gehouden. Zo wordt er gedacht over een maximum aan het aantal runderen per hectare. Bleker: ,,Dan hebben we niet minder, maar juist meer grond nodig.”
Ook het recente verlies van de Brusselse derogatie, waardoor Nederland jarenlang soepeler mestregels mocht hanteren, betekent een dreun voor melkveehouders. Niet alleen kunnen boeren straks minder mest gebruiken, de regels eisen ook de vervanging van natuurlijke mest voor dure kunstmest.
,,Voor een gemiddeld gezinsbedrijf met 100 tot 120 koeien kan dit oplopen tot een extra kostenpost van 40.000 euro per jaar”, verklaart Van Schaick. ,,Veertigduizend euro is net zo’n beetje het gemiddelde inkomen dat deze bedrijven sinds 2017 hebben behaald. Dan blijft er niet veel over.”
Kijk onze video's over het stikstofprobleem in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM250.000 euro beloning
Maria (22) kwam nooit meer thuis na fietstocht: ‘Gevoel overheerste dat we haar niet terug zouden zien’
Op een mooie augustusmiddag fietste ze weg en kwam ze nooit meer thuis: de 22-jarige Maria van der Zanden uit Putten. Bijna dertig jaar na haar vermissing looft de Peter R. de Vries Foundation een beloning van 250.000 euro uit voor de tip die leidt naar haar vindplaats. ,,We hopen dat iemand zijn geweten laat spreken. Dit is het moment om naar voren te stappen, Maria moet thuiskomen, bij haar vader.”Putten -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
week van lentekriebels
Medewerkers Rutgers bedreigd om les over seks op basisschool, video offline gehaald
Medewerkers van expertisecentrum Rutgers worden volgens de eigen directeur bedreigd, sinds de Week van de Lentekriebels deze week van start ging. Daarin krijgen basisschoolkinderen les over liefde, relaties en seksualiteiten. Na rumoer op sociale media kreeg de stichting Ouders & Onderwijs ‘tientallen telefoontjes’ van bezorgde ouders. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Bij deze club spelen vrouwen al 50 jaar voetbal: ‘Net zo’n goede techniek en we zijn niet zo kinderachtig’
Voetbal een typische mannensport? Welnee, de vrouwen van vv Lekkerkerk trappen al vijftig jaar tegen de bal. Hele gezinnen spelen of speelden bij de polderclub, waar onder de bloedfanatieke familie Snoei. Maar ook Lenie van Wensveen, die aan de wieg van het Nederlandse vrouwenvoetbal stond, is er al decennia lang actief.Lekkerkerk
-
In Nederland opgepakte Chileense politica vreest voor haar leven bij uitlevering
De gevluchte Chileense politica Karen Rojo, die vorig jaar zomer in Nederland is aangehouden, vreest voor haar leven als ze wordt uitgeleverd aan haar thuisland. Ze zegt dat ze ernstig wordt bedreigd. De Nederlandse rechter ziet geen obstakels, maar legt haar lot in handen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Met video
Herfstachtig begin van de lente: komende week wordt nat en onstuimig met harde windstoten
Terwijl maandagavond de astronomische lente officieel van start gaat, beloven de weergoden weinig goeds. Nederland wacht een zeer natte en onstuimige week. Tegen het eind van de week kunnen buien gepaard gaan met zware windstoten, meldt Weerplaza. Daarmee dreigt maart veel natter te worden dan in voorgaande jaren.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJ.B.J.K. Molthof
Jeroen Ten Elshof
frank sellies