Merendeel longcovidpatiënten volledig afgekeurd
Van de eerste golf patiënten met long covid wordt een groot deel bij het UWV volledig afgekeurd. Van de mensen die al twee jaar ziek zijn door langdurige coronaklachten is 62 procent na keuring volledig arbeidsongeschikt verklaard. Nog eens 23 procent krijgt een uitkering vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Het is nu vaak nog te vroeg om te zeggen dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is
Twee jaar na de eerste coronagolf komt de eerste grote groep long covid-patiënten bij het UWV terecht. De eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld op 27 februari 2020. Tot en met mei beoordeelde het UWV dit jaar 736 longcovidpatiënten. In totaal is ongeveer 3 procent van de totale WIA-instroom dit jaar toe te schrijven aan long covid.
Een keuring vindt plaats wanneer werknemers twee jaar ziek zijn en daardoor niet of minder kunnen werken. Het UWV bepaalt of ze in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Volgens het UWV laten de cijfers zien ‘dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten’.
Bij de meeste mensen met long covid is de conclusie dat zij (voorlopig) niet meer kunnen werken, en dat ze dus recht hebben op een volledige uitkering. Bij 8 procent van de werknemers is de conclusie zelfs dat ze ‘volledig en duurzaam’ arbeidsongeschikt zijn, zij krijgen een zogeheten IVA-uitkering.
Herbeoordeling
54 procent van de mensen is op het moment van de keuring volledig arbeidsongeschikt, maar bij deze groep wordt herstel in de toekomst niet uitgesloten. Op dit moment is de wetenschappelijke kennis over long covid nog erg beperkt. ,,Dat betekent dat het vaak nu nog te vroeg is om te zeggen dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is”, zegt Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV. ,,Veel cliënten willen dat ook niet, die willen graag weer aan de slag. Die willen we dan in een later stadium nog terugzien voor een herbeoordeling.”
Bij 23 procent van de keuringen wordt gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid vastgesteld. Zo’n 15 procent van de mensen is minder dan 35 procent arbeidsongeschikt en heeft daarom geen recht op een WIA-uitkering. Dat betekent niet dat deze cliënten geen klachten hebben.
Mensen met langdurige coronaklachten hebben een enorme diversiteit aan klachten. Vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn komen erg veel voor. Sommige mensen worden na verloop van tijd weer beter, maar experts verwachten dat een deel niet zal genezen. Verwacht wordt dat het UWV ook de komende maanden een flinke instroom van longcovidpatiënten heeft.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oudste voetbalmascotte van Nederland aan de kant gezet: ‘Heero was mijn tweede ik’
De man die 22 jaar voor voetbalclub Heerenveen in het pak van mascotte Heero kroop, is aan de kant gezet. Hendrik Pasveer (52) - tevens huisschilder van de club - kreeg in de coronacrisis gedoe met zijn baas en mag het pak nu niet meer dragen. Maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer. -
PREMIUMonderzoek
Speciale kliniek nodig voor langdurige klachten na corona
Patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting zouden in de toekomst behandeld moeten worden in een nieuw op te richten kliniek. Daarvoor is patiëntenorganisatie C-support in gesprek met het kabinet. Steeds duidelijker wordt dat de ene long covid-patiënt de andere niet is, dat long covid diverse oorzaken kent en dat patiënten meerdere behandelingen nodig hebben. -
Nieuwe coronagolf mag niet te snel komen: sectorplannen nog niet klaar
Het kabinet houdt rekening met een nieuwe coronagolf, maar opnieuw dreigt getreuzel met de voorbereidingen. De sectorplannen met coronamaatregelen per branche zijn nog niet volledig uitgewerkt, melden diverse bronnen. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Rijn nadert laagste waterstand ooit
De Rijn bij meetpunt Lobith (eigenlijk bij Tolkamer) staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier. -
Met video
Weer logo Extinction Rebellion aangetroffen bij brand, meerdere pick-up trucks verwoest
Bij autobedrijf Millbrook's op de Ambachtsstraat in Nuland woedde maandagochtend een grote brand. Op een van de Amerikaanse pick-up trucks van de autohandelaar is het logo van Extinction Rebellion gespoten. Dat is afgelopen tijd vaker gebeurd bij autobranden in Brabant. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.