Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Miljoeneninjectie moet meer medicijnen uit drinkwater halen

De politiek maakt dertig miljoen euro vrij om het groeiende probleem van medicijnresten in ons drinkwater te bestrijden. Dat meldde staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer. Naar schatting komen jaarlijks in ons land minstens 140 ton medicijnresten en 30 ton röntgencontrastmiddelen in het water terecht. 

De meeste medicijnresten in het water zijn door patiënten thuis uitgescheiden. Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen gemiddeld 65 procent van de medicijnresten weer uit het water. De problemen ontstaan onder meer doordat patiënten overgebleven medicijnen niet inleveren, maar door het toilet spoelen. 

Vervolgens komen de resten in het grondwater en het oppervlaktewater terecht. Dat is slecht voor het waterleven en levert ook een potentieel risico voor de volksgezondheid op. Bovendien wordt het lastiger de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

Vergrijzing

De komende jaren zal deze problematiek toenemen door de vergrijzing. Ouderen gebruiken meer medicijnen. Met de zorg-, farmaceutische en watersector probeert het ministerie de problemen aan te pakken.Er wordt bijvoorbeeld gekeken om minder, maar ook minder vervuilende medicijnen voor te schrijven. Ook worden meer overtollige medicijnen ingeleverd bij gemeenten.

De aanpak van het probleem is niet eenvoudig. Zelfs als iedereen zijn overgebleven medicijnen netjes zou inleveren, is de vervuiling nog niet verholpen. Medicijnresten komen ook via de ontlasting en urine terecht in het rioolwater en uiteindelijk in het grond- en oppervlaktewater. In Nederland worden als gevolg van de bevolkingsgroei en de vergrijzing meer medicijnen gebruikt dan ooit.