Volledig scherm
De jongeren worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze vermoedelijk xtc hadden gebruikt. © Sander van Gils

Minderjarigen jeugdzorginstelling na gebruik xtc naar ziekenhuis, mogen vandaag naar huis

updateZes jongeren zijn gisteravond met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat zij xtc hadden gebruikt bij een jeugdzorginstelling in Boxtel. Het gevaar lijkt inmiddels geweken. De jongeren, allemaal van minderjarige leeftijd, zijn stabiel en mogen waarschijnlijk in de loop van de dag naar huis.

Iets na 19.30 uur werden de eerste jongeren van het groepje op het buitenterrein van de instelling onwel. Een aantal ambulances kwam ter plaatse. De minderjarige jongeren bleken xtc te hebben gebruikt. Drie van de jongeren die naar het ziekenhuis moesten, wonen op de instelling. Jeugdzorginstelling De La Salle is een behandelcentrum voor jongeren van 6 tot 23 jaar met doorgaans een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. 

De  Boxtelse zorginstelling neemt de zaak hoog op. Woordvoerster Mehlika Schopen: ,,We gaan uitgebreid bekijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wie zijn deze dealers, hoe kwamen de contacten tot stand, zijn er nog meer pillen binnen onze muren en zijn er meer jongeren die hebben gebruikt?’’ De instelling gaat bekijken of er meer voorlichting over drugs moet worden gegeven aan jongeren en of het gebruik van drugs kan worden voorkomen.

Het terrein van de jeugdzorginstelling is voor iedereen toegankelijk. ,,We hebben geen hoge hekken. Vermoedelijk hebben twee jongeren van buiten de pillen meegebracht. Eén van hen is zelf ook in het ziekenhuis beland”, aldus Schopen. ,,Op het gebruik van xtc ligt haast geen taboe meer. Misschien moeten we daar als samenleving eens beter naar kijken.” 

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.