Volledig scherm
Als de Tweede Kamer na de zomer instemt met de nieuwe wet zijn daken die het kankerverwekkende asbest bevatten over zes jaar verboden. © anp

Ministerie houdt ondanks kritiek vast aan verbod asbestdaken

Hoewel experts twijfelen aan het gezondheidsrisico van asbestdaken en daarmee aan de noodzaak van het asbestdakenverbod, zet staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) door. 

Dit laat het ministerie weten naar aanleiding van vragen van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) dat vanavond om 21.25 uur wordt uitgezonden op NPO2. Als de Tweede Kamer na de zomer instemt met de wet zijn daken die het kankerverwekkende materiaal bevatten over zes jaar verboden.

Scepsis over deadline

In Nederland overlijden jaarlijks rond de duizend mensen aan blootstelling door asbest. Asbestdeskundigen zijn echter sceptisch over de onderbouwing van het wetsvoorstel en de voorgenomen deadline van 2024. 

Volgens medisch milieukundige Henk Jans, asbestspecialist van de Brabantse GGD, is er sprake van een ‘doorgeschoten risicoreflex’. Het overgrote deel van de mensen die nu overlijden aan asbestgerelateerde ziekten, zijn tijdens hun werk besmet door langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbestvezels.

Een verbod op asbestdaken zal volgens hem een zeer geringe invloed hebben op het aantal nieuwe asbestslachtoffers. ‘Iedereen ademt sowieso al vijfendertig tot vijftig asbestvezels per kubieke meter in. De daken zullen daar een paar vezels aan toevoegen, maar alsnog blijft de concentratie onder de grens van het verwaarloosbaar risico.’ 

Gefaseerde sanering

Anders gezegd: de gemiddelde hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht is zo laag dat van de één miljoen blootgestelde Nederlanders er mogelijk één asbestkanker zal krijgen. Jans pleit dan ook voor een gefaseerde sanering waarbij de meest risicovolle daken eerst aangepakt worden.

Het versneld opruimen van het asbest, zoals het ministerie wil, zal voor veel mensen betekenen dat ze met hoge kosten worden geconfronteerd. De kosten variëren tussen de twintigduizend en honderdduizend euro. De financiële tegemoetkoming vanuit het Rijk voor het ruimen van de asbest is gering. Volgens Rob Ekkers van Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen komt dat neer op 2 procent van de kosten.