De rookmachine van het RIVM. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven.
Volledig scherm
De rookmachine van het RIVM. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. © ANP

Ministerie in hoger beroep, sigaret blijft voorlopig in de winkel: ‘Het lijkt alsof ze bang zijn voor tabaksindustrie’

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de huidige filtersigaret niet meer verkocht mag worden. Maar de NVWA gaat ondertussen wel de strengere meetmethode op de sigaret loslaten, om op de langere termijn wél te kunnen handhaven op de huidige ‘sjoemelsigaret’.

2 reacties

 • Kees Jansen

  2 maanden geleden
  Onbegrijpelijk dat die rotzooi niet verboden wordt. Als er 30 mensen in een paar jaar overlijden door een geneesmiddel, wordt dat uit de handel gehaald. Roken kost minstens 20.000 doden in NL per jaar, waarom wordt dat nog steeds toegestaan?
 • Peter van Nellestijn

  2 maanden geleden
  Bang voor de tabaksindustrie? Nee, het mislopen van belasting en btw, dat is het grote probleem. We kennen onze geldschrapers in dit kabinet nu toch wel een keer.
 1. Nederlandse privédetective ingehuurd door ‘grootste drugsbaas van België’: ‘Heb hem nog gewaarschuwd’
  PREMIUM

  Nederland­se privédetec­ti­ve ingehuurd door ‘grootste drugsbaas van België’: ‘Heb hem nog gewaar­schuwd’

  Een Limburgse privédetective is opgepakt omdat hij gevoelige informatie uit politiedossiers zou hebben doorgespeeld aan de grootste drugscrimineel van België. Ook liet hij rechercheurs en officieren van justitie observeren. Privédetectives in Nederland worden regelmatig benaderd door criminelen: „Die ‘oud-klasgenoot’ die ik moest opsporen bleek de president van een motorclub.”
 2. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
  PREMIUM
  Koken & Eten

  Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

  Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?