Misdragingen Marco Kroon bewezen: 100 uur taakstraf

VideoOorlogsheld Marco Kroon (49) is vandaag in de rechtbank van Arnhem veroordeeld tot 100 uur taakstraf wegens zijn misdragingen tijdens het carnaval in Den Bosch in maart van dit jaar. De straf, voor het uitdelen van een kopstoot en het tonen van zijn geslachtsdeel, is conform de eis. Wel behoudt Kroon met deze veroordeling zijn Willems-Orde.

In de problemen

De onderscheiden militair kwam in de problemen nadat hij werd betrapt tijdens wildplassen op de Parade in het centrum van de stad. Nadat hij hiervoor was bekeurd toonde hij volgens het OM aan een agente zijn geslachtsdeel. Kroon werd daarop gearresteerd, maar gaf toen (volgens het OM) een andere agent een achterwaartse kopstoot, iets wat Kroon altijd heeft ontkend en tijdens de zitting twee weken geleden met klem herhaalde. De hoofdbeweging was een reflex, zei hij, omdat zijn handboeien steeds strakker gingen zitten. Ook het tonen van zijn geslachtsdeel, ontkent hij. Het wildplassen gaf hij wel toe.

Willems-Orde

Volledig scherm
Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops tijdens de zitting in de rechtbank. De drager van de Willems-Orde hoort vandaag om 13.00 uur wat de rechter vindt van zijn vermeende misdragingen. © ANP
Volledig scherm
Marco Kroon tijdens zijn arrestatie bij het carnaval. © politie

Mocht de rechter er straks toch anders over denken dan hoeft Kroon zijn dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willems-Orde, waarschijnlijk niet in te leveren. Die komt pas in gevaar bij een straf van een jaar cel of meer.

Of hij ook kan aanblijven als militair, wordt wel een stuk onzekerder als hij wordt veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, zoals het OM wil. Hij krijgt dan mogelijk geen verklaring van geen bezwaar van de militaire geheime dienst MIVD. Wie zich voorbeeldig gedraagt krijgt die verklaring altijd. Ook mensen met een strafblad kunnen door de screening komen.