Mocromaffia-kopstuk ging vanuit gevangenis door met moordplannen, forse celstraffen in megazaak
Een van de sleutelfiguren in het gewelddadige onderwereldconflict in Amsterdam verdwijnt voor lange tijd achter de tralies. Benaouf A., die ooit probeerde te ontsnappen uit de gevangenis met een helikopter, kreeg woensdag twaalf jaar cel voor zijn aandeel in een reeks moordplannen.
De rechtbank ziet vooral dat hij onverschrokken doorging met ‘huiveringwekkende’ moordplannen terwijl hij nota bene vastzat in de gevangenis. Volgens de rechtbank bereidden hij en vijf medeverdachten tussen 2015 en 2016 verschillende liquidaties voor op rivalen. Aanslagen die uiteindelijk niet doorgingen, mislukten of werden verijdeld door de politie.
Sleutelfiguur
Benaouf wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren in het ongekende onderwereldconflict dat in 2012 losbarstte, ook wel bekend als de Mocromaffia-oorlog. Katalysator voor die vete lijkt de moord in oktober van dat jaar op Najeb Bouhbouh. Benaouf zou de liquidatie hebben aangestuurd en wordt daarvoor veroordeeld voor twaalf jaar cel.
Misschien wel de bekendste aanslag in het conflict, die verschillende jonge criminelen uit twee rivaliserende kampen het leven kost, vindt plaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Benaouf is in december 2012 het beoogde doelwit bij die wildwestschietpartij, maar weet ternauwernood te ontsnappen door tussen twee woonboten in het water te springen. Twee van zijn vrienden komen wel om het leven.
Dodenlijst
De zaak 13Maracane, waarin de rechtbank woensdag uitspraak deed, is zo’n beetje het slotstuk van een reeks processen over dit onderwereldconflict. De zaak richt zich op een deel van de plannen die de groep-Benaouf maakte om verschillende tegenstanders uit de weg te ruimen. Op ‘el listo’ - hun dodenlijst - stonden onder andere verschillende rivalen die een rol speelde bij de aanslag op Benaouf in de Staatsliedenbuurt. Een van hen was Samir Z., bij wie een bom onder zijn scooter tot ontploffing werd gebracht.
Naast die liquidatiepoging, die Z. overleefde, draaide het om nog zeven moordplannen. Die gingen niet door of mislukten, soms ook door ingrijpen van de politie. Die verijdelde bijvoorbeeld een tweede liquidatiepoging op Samir Z. De politie vond in een gestolen auto vier automatische wapens en een jerrycan benzine. De agenten maakten de wapens onklaar en vervingen de benzine in de jerrycan door water.
Rekruteren van schutters
In wisselende samenstellingen hielden zes van de negen verdachten zich volgens de rechtbank bezig met het voorbereiden van liquidaties. Ze maakten gebruik van versleutelde telefoons, waarvan de politie later de berichten kon teruglezen. In die berichten hadden de mannen het over het regelen van bijvoorbeeld foto’s van doelwitten, auto’s en vuurwapens. Maar het ging ook over rekruteren van schutters en het betalen van voorschotten.
Met dat laatste bemoeide onder ander ‘patron’ Benaouf zich. Hij zat op dat moment al vast, maar kon de organisatie toch aansturen dankzij een versleutelde telefoon die hij stiekem in zijn bezit had. Hij besliste mee over de prijs die voor een van de aanslagen moest worden betaald en zou in twee zaken schutters hebben geregeld, mannen die zaten vlak daarvoor in dezelfde gevangenis zaten.
Helikopter kapen
De zwaarste straf in de zaak, achttien jaar cel, is voor Hamid A., ‘Bugs’. Hij wordt door de rechtbank gezien als een belangrijke man binnen de moorddadige organisatie. Hij zou aanslagen hebben ‘aangejaagd’ en schreef over doelwit Samir Z. bijvoorbeeld: ‘die man moet moet moet dood.’ Drie verdachten werden vrijgesproken, vier andere mannen kregen celstraffen tussen de drie en tien jaar.
Benouaf kreeg dus een straf van twaalf jaar, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie eiste. Die komt bovenop de straf van twaalf jaar die hij op dit moment al uitzit voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie op Najeb Bouhbouh. Hij haalde in 2017 nog een keer het nieuws toen een groep vertrouwelingen probeerde om een helikopter te kapen om hem uit de gevangenis te bevrijden. De politie dwarsboomde de spectaculaire ontsnappingspoging.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExtinction Rebellion
Ondanks arrestaties blokkeert Ingeborg de A12: ‘Het is een zaak van leven of dood’
Ondanks dat zes van haar mede-activisten zijn opgepakt, blokkeert Ingeborg de Lange (50) vandaag met Extinction Rebellion de A12 in Den Haag. -
PREMIUMSedar Soares
Twintig jaar na de sneeuwbalmoord op Sedar Soares doet de man die werd vrijgesproken zijn verhaal
Nooit sprak Gerald Henriquez met de media over de ‘sneeuwbalmoord’ op de 13-jarige Sedar Soares, waar hij van werd verdacht, maar waar het gerechtshof hem van vrijsprak. Nu, exact twintig jaar nadat de Rotterdamse jongen om het leven kwam en hernieuwd onderzoek naar zijn dood in volle gang is, spreekt hij ineens wel. Omdat hij het zat is dat de politie toch weer in zijn omgeving zit te wroeten. ,,Ik wil dat het stopt.” -
PREMIUMdierenmens
Ben vliegt toppaarden van sjeiks, emirs en royals de wereld over
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: vliegende paarden. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUM
Pabo's worstelen met taalarmoede onder studenten: 'Ze gaan van toets naar toets'
Steeds vaker komen studenten op de pabo (de opleiding tot juf of meester) terecht met een te laag taalniveau. Hogescholen proberen achterblijvers bij te spijkeren, maar dat lukt niet bij iedereen. Dus moeten de leraren van de toekomst na hun pabo-opleiding vooral doorleren, luidt het advies van hun docenten.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.