Mondkapjesplicht en taaie tweede golf: handhavers krijgen het voor de kiezen
VideoKabinet en burgemeesters vlogen elkaar dit weekend in de haren over de handhaving van de coronaregels tijdens Black Friday. Vanavond, tijdens het Veiligheidsberaad, moeten de plooien worden gladgestreken. Met een tweede golf die maar blijft duren en de invoering van de mondkapjesplicht, morgen, krijgen de lokale autoriteiten veel op hun bordje.
Delen per e-mail
Minister van justitie Ferd Grapperhaus schuift in Utrecht aan bij de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's. Ze zullen bespreken hoe de handhaving van de coronaregels de komende weken en maanden gaat plaatsvinden. Het overleg vindt plaats aan de vooravond van de invoering van de mondkapjesplicht. Vanaf morgen is het dragen van een mondmasker in publieke binnenruimtes verplicht. Wie geen mondkapje draagt kan een boete krijgen.
Luister voor het laatste coronanieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Dit weekend ontstond onenigheid tussen de landelijke overheid en de regio's. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf bij het tv-programma Buitenhof aan dat de regio's bij het kabinet tevergeefs aan hebben gedrongen op een stevig plan van aanpak rond Black Friday, het Amerikaanse fenomeen waarbij winkeliers klanten lokken met fikse kortingen. ,,De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen.”
Later op de dag ontkende het kabinet glashard dat er gevraagd was om een verbod. Zo'n verbod zou bovendien juridisch heel moeilijk uitvoerbaar zijn. Aboutaleb krabbelde daarop enigszins terug, zondagavond laat. Hij zei dat er tijdens het Veiligheidsberaad van 9 november uitgebreid over vergaderd is. Daarbij is niet expliciet om een verbod gevraagd, maar het is ook niet uitgesloten, zegt Aboutaleb.
Hoe dan ook: de drukte leidde er dit weekend toe dat in diverse steden te veel mensen bij elkaar waren. De burgemeesters van Amsterdam en Maastricht riepen mensen gisteren op om niet meer naar de winkelgebieden af te reizen. In Rotterdam gingen de winkels drie dagen achter elkaar eerder dicht wegens grote toeloop.
Verlenging maatregelen
Tijdens het overleg met de burgemeesters zal ook gekeken worden naar een mogelijke verlenging van de gedeeltelijke lockdown. Het besluit daarover maakt premier Rutte formeel bekend tijdens een persconferentie op 8 december. Het OMT heeft al geadviseerd de regels niet verder te versoepelen. Ook premier Rutte en minister De Jonge laten doorschemeren dat de cijfers daar geen ruimte voor bieden.
Tekst loopt door onder de infographic
Het aantal besmettingen lag de afgelopen zeven dagen iets lager dan in de week daarvoor, maar de daling gaat erg langzaam. Het RIVM waarschuwde dit weekend dat de tweede golf in dit tempo misschien wel tot maart aanhoudt. Gisteren kwamen er 5609 besmettingen bij.
Iets beter gaat het in de ziekenhuizen. Er liggen nu ongeveer 1200 coronapatiënten op de verpleegafdeling. Op het hoogtepunt van de tweede golf - op 3 november - waren dat er 2200. Op de intensive cares voltrekt de verbetering zich langzamer. Daar liggen nu ruim 500 mensen met corona, op het hoogtepunt waren dat er ruim 600.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE Kabinet: aan ons geen verzoek gedaan om Black Friday te verbieden
Het kabinet ontkent dat het van burgemeesters een verzoek heeft gekregen om Black Friday te verbieden. In een reactie daarop laat Aboutaleb via een woordvoerder zondagavond weten weliswaar niet expliciet om een verbod te hebben gevraagd, maar wel om een plan met extra maatregelen. -
Özcan Akyol antwoordde op haatmail en kreeg hartverwarmende reactie terug: ‘Laiverd, bedankt!’
Columnist en tv-presentator Özcan Akyol besloot om eens te reageren op een mailtje van een vrouw die hem regelmatig hatelijke berichten stuurde. Hij kreeg een verrassende reactie terug. Vol zelfreflectie. ,,Ik heb te veel tijd.’’ -
PREMIUM
Update ‘Actievoerders tegen coronamaatregelen richten agressie steeds georganiseerder op politiemensen’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere heeft voor opschudding gezorgd met een video waarin hij aangeeft dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook roept de actievoerder mensen op zich aan te melden om georganiseerd op te treden tegen de politie. De Nederlandse Politiebond en PersVeilig maken zich grote zorgen. ,,Dit is een scherpe, directe waarschuwing.” -
PREMIUM
Britse variant dringt nu ook verpleeghuizen binnen: ‘Er was geen houden aan’
De Britse variant van het coronavirus dringt nu ook verpleeghuizen binnen. Die maken zich grote zorgen. Een verpleeghuis in Blijham ziet zich gedwongen tot gevoelige maatregelen die niemand wil: een noodrooster en een bezoekverbod. -
Video Drukte in binnensteden: 'Mensen, kom niet!’
In meerdere steden is het deze middag druk in het centrum. De gemeentes Amsterdam en Maastricht hebben bezoekers opgeroepen om niet meer te komen. In Rotterdam gaan de winkels vanmiddag opnieuw eerder dicht. In sommige andere steden is het juist een stuk rustiger dan eerder dit weekend.
-
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
PREMIUM
Dit is waarom de Britse variant alle alarmbellen af laat gaan
Doorrekeningen met de Britse variant leveren zulke alarmerende cijfers op, dat langer afwachten met ingrijpen niet langer verantwoord wordt geacht. Als er nu niets gebeurt, dreigt een oncontroleerbare uitbraak. In april kunnen dan meer dan 50.000 mensen per dag besmet raken, tien keer zoveel als nu.