Volledig scherm
Na het drama met de monstertruck in Haaksbergen claimde SAP succesvol voor slachtoffers en nabestaanden. © anp

Monstertruckchauffeur Mario D. wil Tim Coronel oproepen als getuige

In het hoger beroep van stuntrijder Mario D. (52), vanaf vandaag in Arnhem, wil zijn advocaat autosportdeskundige Tim Coronel (45) als getuige horen, over het drama met de monstertruck.

Volledig scherm
Coureur Tim Coronel. © ANP

Zijn gaspedaal is blijven hangen, zondag 28 september 2014 op de parkeerplaats voor de Jumbo in Haaksbergen. Hij kon de bocht niet halen, de monstertruck - 4.200 kilo staal - schoot als een bulldozer in de toeschouwersschare. Er zijn drie doden: Tim Hadders (5), Geert Striezenau (50) en Betsy Herrewijn (73).

Mario D. blijft bij zijn lezing, hoewel die niet door technisch onderzoek wordt ondersteund. Hij werd schuldig bevonden aan de dood van het drietal en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan 28 toeschouwers. Het Almelose rechtbankvonnis op 15 april 2016: 15 maanden cel plus 5 jaar beroepsverbod.

Mario D. vindt dat hij onterecht als schuldige is aangewezen. En mocht hij dan toch worden veroordeeld, vindt hij een veel lagere straf op zijn plaats. Zijn raadsman Rob Oude Breuil en hij pleiten vanaf vandaag voor het gerechtshof voor hooguit een taakstraf.

De verdediging vraagt vijf getuigen te mogen horen over het haperende gaspedaal en het technische onderzoek, onder wie autosportkenner en BN'er Tim Coronel. De deskundige heeft zich in de media vaker over het ongeluk uitgelaten. Hij vertelde Mario D. te kennen als iemand die alles 'keurig netjes en professioneel doet'. Coronel zei eerder te denken dat D. onwel was geworden dan dat de oorzaak een technisch mankement zou zijn.

Bij de laatste herdenking in Haaksbergen uitten nabestaanden en slachtoffers kritiek dat niets over het hoger beroep werd vernomen.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.