Moord op ‘de Indiaan' blijft cold case, zaak tegen verdachte geseponeerd
De moord op Hans Schonewille, die bekend stond als ‘de Indiaan’, blijft een cold case. Nieuw onderzoek naar de moord uit 1999 heeft de afgelopen anderhalf jaar niet geleid tot een oplossing van het misdrijf. Het betekent ook dat de zaak tegen verdachte Simon van K. wordt geseponeerd, zo bevestigt zijn advocaat.
,,Ik ben daarover vanmiddag door het OM geïnformeerd’’, zegt raadsman Pieter Hoogendam. ,,De zaak tegen mijn cliënt is geseponeerd en dat heb ik mijn cliënt verteld.’’ Volgens Hoogendam zijn ook de nabestaanden van Schonewille geïnformeerd en zou het Openbaar Ministerie later ook een persbericht uitgeven. Dat gebeurde zojuist.
Lees door onder de tweet.
Geliquideerd
‘De Indiaan’ heet eigenlijk Hans Schonewille. De Leidenaar was een horecaman en bekend gezicht in Leiden. Hij verhuurde speelautomaten en organiseerde in die tijd de illegale lotto. Schonewille werd op 11 juni 1999 geliquideerd. Een politieman vond zijn lichaam op een parkeerplaats in Aarlanderveen.
Een dader werd nooit gepakt, maar vorig jaar vroeg de politie in een podcast opnieuw aandacht voor de zaak. Ook werd 30.000 euro tipgeld uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot het oplossen van de zaak. Daarna kwamen zoveel tips binnen dat eind juni 2021 de politie liet weten de zaak bijna te hebben opgelost. Er werd nieuw en uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek gedaan. Getuigen en andere betrokkenen werd opnieuw gehoord. Dat gold ook voor zes personen die als verdachte van (betrokkenheid bij) de moord waren aangemerkt. ,,Mijn cliënt is een aantal keren gehoord’’, zegt advocaat Hoogendam over Simon van K.
Het OM laat vanmiddag weten de zaak, ondanks alle nieuwe aandacht en het nieuwe onderzoek, toch niet te hebben opgelost. De zaak blijft een cold case. Dat betekent dat de zaak weer kan worden opgepakt als er nieuwe informatie beschikbaar komt. Het tipgeld blijft ook staan.
Lees verder onder de foto.
Aangifte
Voor Hoogendam en zijn cliënt is daarmee de kous nog niet af. Zo loopt er nog een aangifte van de zestiger Simon van K. tegen de politie. Van K. werd op 30 juli vorig jaar naar eigen zeggen bedreigd met de dood door twee mannen op een motor die op hem af kwamen rijden toen hij een ziekenhuis in Alphen aan den Rijn had bezocht. Hij hoort de mannen roepen: ‘Jij gaat bloeden voor de Indiaan.’ De geschrokken K. draait zich om en rent terug het ziekenhuis in.
Toen Van K. aangifte wilde doen stuitte hij op veel tegenwerking. Daarop kocht hij een geweer om zichzelf te kunnen beschermen. Dat leidde er vervolgens weer toe dat justitie hem arresteerde voor illegaal wapenbezit. En dat bevreemdde Van K., want hoe kón justitie überhaupt weten dat hij een vuurwapen had gekocht?
K. zit twee weken vast voor illegaal wapenbezit. In de gevangenis krijgt hij half juli bezoek van twee agenten die tegen hem zeggen ‘dat de mannen op de motor van de politie waren’. Dat blijkt ook uit graafwerk van advocaat Hoogendam. De zaak tegen K. wegens illegaal wapenbezit wordt ingetrokken (en later geseponeerd) en K. komt op vrije voeten. Voor de twee weken die hij vastzat, ontving hij volgens Hoogendam een dubbele schadevergoeding. De advocaat doet namens zijn cliënt aangifte tegen de twee agenten van ‘bedreiging met een misdrijf tegen het leven’. ,,Maar ik zou ook graag zien dat de leidinggevende van het cold case-team die die twee agenten de opdracht gaf, in de zaak wordt meegenomen’’, zegt Hoogendam.
De aangifte ligt momenteel ter beoordeling bij het OM in Rotterdam.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geheim rapport: ProRail blokkeerde variant waarbij Eurostar in 2024 wél grotendeels blijft rijden
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
‘I am hungry, God bless you’: waarom we ons ongemakkelijk voelen bij bedelaars
Winkelend publiek en ondernemers in de Utrechtse binnenstad ergeren zich groen en geel aan de hoeveelheid bedelaars op straat. Ze vragen om een bedelverbod, net als in Rotterdam en Den Haag, maar daarvan wil Utrecht niets weten.Utrecht -
PREMIUMColumn
Ondanks zalvende woorden van Mark Rutte stevenen we opnieuw af op mensonterende situaties
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Justitie de mist in met ‘bangmaakactie’ tegen verdachte van moord op ‘de Indiaan’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Marcel zoekt al 22 jaar naar de dader die vader Hans doodschoot: ‘Dit nekt mij’
Hoopvol. Dat gevoel overheerste bij Marcel en Jack Schonewille. Hun vader en opa Hans werd 22 jaar geleden op 47-jarige leeftijd vermoord in Aarlanderveen. Al die tijd bleef de dader onbekend maar afgelopen jaar leek de oplossing ineens heel dichtbij.