Moslima's emanciperen in stilte
Om de emancipatie van moslima’s te zien, moet je verder kijken dan het wel of niet dragen van een hoofddoekje. In alle stilte eisen moslimvrouwen hun eigen plek op, ontdekte onderzoekster Sahar Noor.
Om te zien wat er werkelijk gaande is onder moslimvrouwen, moeten we ‘onze Westerse bril afzetten’. ,,We kijken naar hun emancipatie om te zien of het gaat zoals wij wíllen dat het gaat. We focussen op: kunnen we het zien in het straatbeeld? Dragen vrouwen wel of geen hoofddoek?”, zegt onderzoekster Sahar Noor. ,,We willen graag ons eigen verlichtingsideaal terugzien, maar de discussie beperken tot een lapje stof is dom. De islam bestaat nu eenmaal uit veel verschillende interpretaties en meningen.”
Noor doet sinds 2009 onderzoek naar de ‘vrome activiteiten’ van moslimvrouwen in Nederland en Vlaanderen. De religiewetenschapper sprak met 55 vrouwen over hun geloof en de manier waarop ze dat willen belijden. Noor promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar onderzoek.
De vrouwen die ze sprak nemen deel aan zustergroepen: bijeenkomsten georganiseerd voor en door moslimvrouwen. Noor ziet het als studiekringen, waarin vrouwen elkaar les geven over de Koran, de Arabische taal en de rechten en plichten van moslimvrouwen. De onderzoekster woonde ruim zestig van dergelijke bijeenkomsten bij.
U stelt dat vrouwen via die zustergroepen hun eigen ruimte creëren in de islam en de samenleving. Hoe doen ze dat?
,,In die groepen zoeken vrouwen naar een manier om vroom te zijn en tegelijkertijd onderdeel te zijn van de Europese samenleving. Hoe wortel je je religie in een seculiere maatschappij? Hoe vind je een baan, met of juist zonder hoofddoek? Tegelijkertijd doen ze meer religieuze kennis op, waardoor ze hun eigen ruimte in de moslimgemeenschap kunnen vinden. Ze hebben vaker weerwoord tegen huwelijksdwang of de ongelijke verdeling van taken in het huishouden. Een Vlaamse vrouw die ik sprak heeft zelfs haar eigen moskee opgericht.”
Het levert hen wel de nodige weerstand van mannelijke moslims op, schrijft u.
,,Er zijn vrouwelijke predikers die zeggen dat mannen er moeite mee hebben dat zij een predikersrol hebben. De moskee is toch vooral een mannenwereld en sommige mannen zien deze vrouwen als bedreiging. Een vrouw vertelde me dat haar man haar soms als een ‘dolle mina’ ziet. Maar zo zien die vrouwen zichzelf zeker niet. Ze laten zichzelf ook niet voorstaan op hun religieuze kennis. Ik zie eerder een vergelijking met christelijke vrouwen die zich de afgelopen decennia emancipeerden, ook zij deden dat terwijl ze hun eigen godsdienstige waarden wilden behouden.”
Welke vorm van Europese islam zal dit opleveren?
,,In ‘Europese’ islam zitten alle stromingen: van modern tot salafistisch. Maar alle vrouwen die ik sprak willen graag een gemeenschap van gelovigen die geaccepteerd wordt en die niet meer met, bijvoorbeeld, terrorisme wordt geassocieerd.”
Toch is dat een voornaam beeld dat de afgelopen jaren is blijven hangen: jonge, jihadistische moslima’s die elkaar zuster noemen, elkaar opjutten en naar Syrië zijn gegaan.
,,Bij de zustergroepen die ik heb gesproken, lijkt er geen sprake van radicalisering. Die groepen zullen er wel zijn, maar in aantal zijn ze summier.”
Hoe willen de moslima’s die u sprak die negatieve associatie doorbreken?
,,Ze vinden het belangrijk dat er goed geleefd wordt, ze willen hun kinderen opvoeden tot stabiele islamitische burgers. Veel moeders zitten daar echt bovenop. Een ‘goede’ islam in Europa hangt volgens mij sterk samen met de ontwikkeling van deze vrouwengroepen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
'Duizenden havenarbeiders gescreend op drugscriminaliteit’
Om de wereldwijde drugshandel, die steeds vaker via de Rotterdamse haven zijn weg vindt naar de drugssmokkelaars aan te pakken, zetten Rotterdamse havenbedrijven groot geschut in. Duizenden medewerkers en chauffeurs zullen intensief worden gescreend op strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit, zo meldt Trouw. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Jaren na misbruik dochter krijgt Marcel eindelijk waar hij voor vecht: pedohandboek is verboden
Marcel Jeninga is dolblij: eindelijk is het zogenaamde ‘pedohandboek’ verboden. Hij zette zich jarenlang in om te zorgen dat kindermisbruikers niet straffeloos over tips om hun plannen in het geniep uit te voeren kunnen beschikken, zoals de misbruiker van zijn dochter. -
PREMIUM
Verslaafde vrouw bezorgt buurtbewoners nachtmerries: ‘Ik dacht een rustig leven te gaan leiden’
Ze hebben 30 jaar lang met veel plezier in de portiekwoning gewoond en er hun kinderen grootgebracht. Maar sinds een half jaar is het leven van een aantal ouderen en hun buren in een regelrechte nachtmerrie veranderd. De wooncorporatie heeft namelijk een verslaafde vrouw in een van de portiekwoningen gehuisvest, en daar komen de meest ongure types op af. ,,Ik ben echt bang.’Den Haag
-
De Zaak X
Terwijl ouderen op balkon moesten wachten, roofde Alisa N. hun hele huis leeg
Midden in de coronacrisis staat Alisa N. bij ouderen op de stoep om hun woningen ‘te ontsmetten’. Omdat het spul dat ze gebruikt op de longen zou slaan, moeten bewoners op hun balkon of in de tuin wachten. Terwijl ze dat doen rooft de 34-jarige N. hun woning leeg.Gouda -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMdierenmens
Carmen rijdt tocht van 160 kilometer met haar paard, mét pitstops
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week over paarden met een groot uithoudingsvermogen.