Hackers hebben geprobeerd binnen te dringen in de computersystemen van de gemeente Zutphen. Dat gebeurde via de zogeheten Citrix-servers.
Volledig scherm
Hackers hebben geprobeerd binnen te dringen in de computersystemen van de gemeente Zutphen. Dat gebeurde via de zogeheten Citrix-servers. © ANP XTRA

Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen. 

 1. Verbijstering na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamteloze dieven’
  VIDEO

  Verbijste­ring na nieuwe avond vol rellen: 'Dit zijn schaamtelo­ze dieven’

  Burgemeesters en Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is verdrietig en noemt de relschoppers ‘schaamteloze dieven’. ,,Ik heb moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.”
 2. OM eist in hoger beroep 10 jaar cel tegen Pakistaan die Wilders ‘naar de hel’ wilde sturen
  VIDEO

  OM eist in hoger beroep 10 jaar cel tegen Pakistaan die Wilders ‘naar de hel’ wilde sturen

  Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tien jaar cel geëist tegen een Pakistaan die heeft gedreigd Geert Wilders te vermoorden. De PVV-leider woonde de rechtszaak vanmorgen zelf bij. De Pakistaan werd in 2019 door de rechtbank ook al tot tien jaar cel veroordeeld, maar ging daartegen in beroep. Wilders en zijn belager zaten in de rechtbank op vijf meter afstand van elkaar. De verdachte zegt ‘te bidden’ voor Wilders.
 1. Koning bezoekt geplunderde Primera in Den Bosch
  Play

  Koning bezoekt geplunder­de Primera in Den Bosch

 2. Alfons strijdt al twee jaar tegen 'onterechte' flitsboetes
  Play

  Alfons strijdt al twee jaar tegen 'onterechte' flitsboe­tes