Naar dit gedicht verwees de koning in zijn kersttoespraak
Koning Willem-Alexander sloot zijn kersttoespraak af met een paar regels uit het gedicht Alles bewoonbaar van de jonge dichter Marieke Lucas Rijneveld. De koning noemt het gedicht ‘een combinatie van inlevingsvermogen, hoop en geloof in onze toekomst samen’.
Willem-Alexander besteedde in zijn kerstspeech aandacht aan de felle discussie die de afgelopen maanden werd gevoerd over het aanbieden van excuses door Nederland voor het slavernijverleden. Premier Mark Rutte deed dat uiteindelijk afgelopen week. ,,De door de regering aangeboden excuses zijn het begin van een lange weg. Laten we elkaar blijven vasthouden, ook in heftige tijden met sterke emoties”, zei de koning erover.
Direct daarna verwees Willem-Alexander naar het gedicht Alles bewoonbaar. Rijneveld schreef dat gedicht nadat hij zelf in een controverse was beland. Rijneveld (31) zou het gedicht The hill we climb vertalen. Dat gedicht werd door de zwarte Amanda Gorman voorgedragen tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Rijneveld zou het in het Nederlands vertalen, maar er ontstond ophef omdat er niet voor een zwarte vertaler was gekozen.
Rijneveld gaf daarop de opdracht terug en schreef een eigen gedicht. De koning citeerde de laatste regels ervan in zijn kersttoespraak. Hieronder staat het hele gedicht.
Marieke Lucas Rijneveld koos er begin dit jaar voor de voornaamwoorden hij en hem te gebruiken. De dichter gaf eerder al aan zich qua gender niet helemaal man of vrouw te voelen, maar een ‘tussenmens’. De schrijver won in 202 als eerste Nederlandse auteur de prestigieuze, internationale Booker Prize. Hij kreeg die voor zijn boek De avond is ongemak.
Alles bewoonbaar
Nooit het verzet kwijtgeraakt, het oergewoel in lief en leed, of toegegeven aan de kanselpreek, aan Het Woord over wat goed of fout, nooit te lui geweest om op te staan, om tegen alle bullebakken in te gaan en met geheven vuisten de hokjesgeest bevechten, tegen de rellen in je hoofd van het niet-weten, om de onmacht met het stierenrood in je ogen te temperen, of met rotsentrots altijd je eigen zin te verkondigen, toe te kijken hoe iemand tot moes en het laatste restje waardigheid te zien wegsijpelen, je bent tegen schedelmeten, tegen knechtschap, tegen alle hoekigheid van de mens.
Nooit het verzet kwijtgeraakt, de kiem van de ontworsteling, je afkomst draagt een rouwkleed, je afkomst had gelukkig een vluchtstrook, niet dat je over alles mee kunt praten, dat je altijd ziet hoe het gras aan de andere kant soms dor en minder groen – het gaat erom dat je je kunt verplaatsen, dat je de verdrietzee achter andermans ogen ziet liggen, de woekerwoede van heb-ik-jou-daar, je wilt zeggen dat je misschien niet alles begrijpt, dat je vast nooit helemaal de geraakte snaar vindt, maar dat je het wel voelt, ja, je voelt het, ook al is het verschil duimbreed.
Nooit het verzet kwijtgeraakt, en toch inzien wanneer het niet jouw plek is, wanneer je moet knielen voor een gedicht omdat een ander het beter bewoonbaar maakt, niet uit onwil, niet uit verslagenheid, maar omdat je weet dat er zoveel ongelijkheid, dat er nog steeds mensen achtergesteld, jij wilt juist verbroedering, je wilt één vuist, en wellicht is je hand nu nog niet krachtig genoeg, of moet je eerst die van de ander vastpakken om te verzoenen, moet je daadwerkelijk de hoop voelen dat je iets doet wat de wereld zal verbeteren, al moet je dit niet vergeten: kom na het knielen weer overeind en recht samen de rug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie valt binnen bij Suri-Change: ‘Cokemiljoenen via geldpandjes witgewassen’
Miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten konden dankzij Surinaamse geldwisselkantoortjes worden weggesluisd uit Nederland. De Rotterdamse familie achter die geldpandjes fungeert volgens het Openbaar Ministerie al jaren als ondergrondse bankier. -
Ook gasprijs van Eneco duikt nu onder prijsplafond
Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt, betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Een ‘verkeerde blik’ werd Jaylee bijna fataal: ‘De volgende keer zou hij mij neersteken’
De 16-jarige Jaylee begrijpt er niks van. Op station Vlaardingen Centrum spreken twee jonge meiden haar aan. Het volgende moment wordt de tiener geschopt en geslagen. Ook drie jongens bemoeien zich ermee en mishandelen het meisje. ,,Hij zei: ‘de volgende keer steek ik je neer’. Ik kon alleen maar denken: waarom dan?’’Vlaardingen -
Lees hier de jaarlijkse kersttoespraak van Koning Willem-Alexander terug
Koning Willem-Alexander heeft zondag, op eerste kerstdag, om 13.00 uur zijn kersttoespraak vanuit zijn woonpaleis Huis ten Bosch. In de rede, die donderdag al is opgenomen, blikte de koning traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar en vooruit op het nieuwe jaar. Lees hieronder de hele tekst.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
KERSTTOESPRAAK
Koning wil verbinding tussen stad en regio: ‘Haak aan, doe mee’
In zijn tiende kersttoespraak roept koning Willem-Alexander op tot meer verbinding en verbroedering tussen stad en platteland, jong en oud, Nederland en de andere delen van het Koninkrijk. ,,Haak aan, denk mee, doe mee, luister mee.” Lees de volledige tekst van de speech onderaan dit artikel.