Volledig scherm
Groeiende bloemenzee bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd. © Robin Utrecht

Nabestaanden en vrienden huilen om Derk Wiersum: 'We zijn in gedachten bij Arjette en de kinderen’

In de weekendkranten hebben tientallen advocaten, vrienden en familieleden indrukwekkende rouwadvertenties geplaatst voor Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd woensdag vlakbij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten.

NRC Handelsblad wijdt twee hele pagina’s aan de advertenties. De eerste is van de vrouw en kinderen van de advocaat. Zij verwoorden hun verdriet met een zwart hartje. Daaronder nemen de beste vrienden van Wiersum het woord. ,,We zoeken nog steeds naar woorden. We zullen er zijn voor jouw drie grootste schatten.” Wiersum laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

‘Arme, arme Derk’

De kinderen, ouders en docenten van de school van een van zijn kinderen, omschrijven hun gevoelens in een emotioneel gedicht. ,,Waar ben je nu, zie jij me nog? Waar ben je nu, vraag ik me af. Ik kan je nog niet missen. Waar ben je nu, vertel me dat. Ik wil je nog niet kwijt. Waar ben je nu, ik heb je nodig. Ik zal je nog vaak zoeken. Waar ben je nu, zie je me nog. Je blijft bij mij. Altijd.”

Ook de Raad van de rechtsspraak en de deken van de orde van advocaten staan stil bij zijn overlijden. Wiersum wordt onder meer geroemd om zijn warme vriendschap en kundigheid. ,,Arme, arme Derk”, schrijft Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. ,,Jouw inktzwarte einde ontwricht ons en laat ons allen vol verdriet achter.”

‘Niet te bevatten’

De rechtbank Zeeland-West Brabant, waar Wiersum als plaatsvervangend rechter werkte, is ‘diep geraakt’. ,,Wij herinneren Derk als een aardige en warme collega met een groot hart voor het strafrecht. Hij werd erg gewaardeerd en graag gezien.” Het bestuur van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken deelt het verdriet: ,,Dat iemand vanwege zijn fundamentele bijdrage aan de rechtstaat om het leven wordt gebracht, is voor ons niet te bevatten.”

Advocatenkantoren waar Wiersum vroeger werkte hebben samen ook een advertentie geplaatst. ,,Onze oud-kantoorgenoot Derk Wiersum heeft zijn diepe gevoel voor rechtvaardigheid moeten bekopen met de dood. We zijn in gedachten bij Arjette en de kinderen.”

‘Ernstige bedreiging’

Volgens de Raad voor de rechtspraak is deze gebeurtenis naast een persoonlijk drama ‘ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat’. ,,Advocaten, officieren van justitie en rechters moeten hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen.”

In NRC Handelsblad zijn in totaal 28 advertenties gewijd aan Wiersum. Ook in De Telegraaf en de Volkskrant zijn een paar advertenties geplaatst.

Misdaadverslaggever Koen Voskuil sprak woensdagochtend op de plek waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten over de impact van de liquidatie: 

Bloemenzee en vlaggen halfstok

Op de stoep voor het kantoor van Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje. Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand. 

Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: ,,Wij laten ons niet de mond snoeren.” Ook de deken van de Orde van Advocaten Amsterdam, Evert-Jan Henrichs, heeft bloemen neergelegd. ,,Wij ondersteunen dit initiatief van harte.”

In het hele land hingen ook de vlaggen halfstok voor Wiersum. Zo gaven alle gerechtsgebouwen gehoor aan de oproep hiertoe van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook bij veel advocatenkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hing de vlag halfstok.

De Amsterdamse Orde van Advocaten liet nog een boodschap op reclameschermen in het openbaar vervoer plaatsen. ,,Wij blijven veerkrachtig, zullen niet voor geweld wijken en weten ons gesteund door de rechterlijke macht, openbaar ministerie en de burgemeester.”

  1. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

    Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

    De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.