De omstandigheden waaronder bejaarden leven zijn beschamend, vindt Van Zutphen.
Volledig scherm
De omstandigheden waaronder bejaarden leven zijn beschamend, vindt Van Zutphen. © Nationale Ombudsman

Nationale ombudsman: Intense armoede onder ouderen in Caribisch Nederland

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft geconstateerd dat veel ouderen in Caribisch Nederland, de eilanden Bonaire, Saba en St. Eustatius, rond of onder de armoedegrens leven. ,,Ze leiden niet zelden een mensonwaardig bestaan.”

Ze kunnen vaak niet in hun eerste levensbehoeften voorzien, hebben te weinig (zorg-)voorzieningen en weten niet voor welke regelingen ze in aanmerking komen. ,,Beleid dat hun bestaanszekerheid garandeert, moet daarom nu echt prioriteit krijgen", aldus Van Zutphen. 

Van Zutphen: ,,Ik ben heel diep de samenleving in gegaan, in kleine krotten en huisjes geweest. Langzamerhand is Bonaire voor mij niet meer dat mooie eiland. De zon schijnt er nog steeds, maar wat er aan de hand is, lees je in ons rapport: intense armoede onder ouderen.”

Kosten hoog

De kosten van eerste levensbehoeften zijn in Caribisch Nederland vaak bijna twee keer zo hoog als in Nederland, terwijl de AOV-uitkering ongeveer gelijk is aan de Nederlandse AOW. De woonlasten zijn hoog en de boodschappen relatief duur.

Ook zijn de voorzieningen in Caribisch Nederland vaak ontoereikend voor ouderen. Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks, waardoor ouderen geïsoleerd raken. De Nationale ombudsman gaat op 11 september op Bonaire in gesprek over zijn rapport met vertegenwoordigers van de overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties.

Ouderen klagen niet

,,Het feit dat niemand zich lijkt te bekommeren om de ouderen op deze eilanden, die toch deel uitmaken van ons koninkrijk, is des te pijnlijker omdat deze mensen, deze bejaarden, Nederlandse burgers zijn. Het lijkt alsof niemand enige aandacht aan deze zaak besteedt’’, schrijft het rapport.

,,Ondanks alle problemen klagen ouderen in Caribisch Nederland vanuit trots en vooral ook schaamte nauwelijks over hun situatie. Maar die is niet acceptabel en moet snel verbeteren. Alle overheden moeten nú samen doorpakken, en wel op alle fronten tegelijk.’’