Volledig scherm
F16's op de basis in Volkel. © anp

NAVO verklapt ‘geheim’; Nederland heeft kernwapens op Volkel

Oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers praatten al eens hun mond voorbij, maar nu heeft de NAVO het ook zelf geschreven; Nederland bewaart kernbommen op luchtmachtbasis Volkel.

Het Belgische parlementslid Wouter de Vriendt ontdekte de passage in een ontwerptekst van de NAVO en publiceert er vandaag over op de website van zijn partij Groen. In de passage staat dat de Verenigde Staten 150 kernwapens van het type B61 in Europa heeft liggen die zijn verspreid over 6 legerbasissen. Het gaat daarbij niet alleen om Volkel in Nederland, maar ook om Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië en Incirlik in Turkije.

De zin staat in het document ’A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces’. Het is een stuk dat werd opgesteld door de rapporteur van het Defense and Security Comittee en werd voorgelegd aan de Parlementaire Assemblee van de NAVO op 1 juni in het Slowaakse Bratislava. Bij dat overleg zijn 257 parlementariërs uit 28 lidstaten.

Inmiddels is de versie op de website van de NAVO aangepast en is de passage geschrapt. Voor het Belgische kamerlid is het onthulde geheim door de NAVO zelf reden om het debat over het opslaan van kernwapens in België weer op te rakelen. ,,Jarenlang was het excuus dat het een staatsgeheim was of er kernwapens lagen in Brogel. Nu is duidelijk dat ze daar liggen en moeten we debatteren of wij dat wel willen. Er zijn in elk geval geen excuses meer om het er over te hebben.’’

Voor kernwapendeskundige Sico van der Meer van Instituut Clingendael is de passage een nieuwe bevestiging van wat iedereen al lang weet. Niet alleen twee Nederlandse oud-premiers lieten het zich eerder ontvallen; het stond ook al eerder in Amerikaanse documenten.  ,,Dit kan voor niemand een verrassing zijn. Zeker voor de Russen niet. De geheimzinnigheid over de kernwapens op Nederlandse bodem begint langzamerhand kolderiek te worden, maar in de jaren vijftig hebben deze landen nu eenmaal afgesproken dat ze altijd in het midden zullen laten of er daadwerkelijk kernwapens liggen of niet. Als ze meer transparant zouden willen zijn, waar iets voor is te zeggen, dan moeten ze daar dus eerst nieuwe afspraken over maken.”