Nederland narcostaat? Achter xtc-pilletje zit miljardenindustrie
UpdateNederlandse drugscriminelen produceerden in 2017 voor tenminste 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine. De werkelijke omzet ligt waarschijnlijk nog aanmerkelijk hoger. Dat blijkt uit een onderzoek van de politieacademie.
Dit bedrag, hoger dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn, is te beschouwen als de bijdrage van Nederlandse synthetische-drugscriminelen aan de illegale wereldeconomie. Een flink deel van het geld - geschat wordt zo'n drie tot vijf miljard - verdwijnt in de zakken van de Nederlandse drugscriminelen zelf, aldus het onderzoek onder leiding van prof. dr. Pieter Tops.
Voor het eerst is berekend wat er in Nederland wordt verdiend aan de synthetische drugs. Volgens de onderzoekers is 18,9 miljard een voorzichtige schatting. Het bedrag ligt waarschijnlijk beduidend hoger.
Imago Nederland
Volgens de onderzoekers vormen synthetische drugs een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. ,,Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken'', concluderen ze.
De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding in Nederland ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Ondanks het feit dat er af een toe een xtc-lab wordt opgerold, zijn er te weinig opsporingsambtenaren die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. En de strafmaat is laag.
De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geeft toe dat er onvoldoende prioriteit aan de aanpak van drugscriminaliteit is gegeven. ,,Zo eerlijk moeten we wel zijn", zei hij op NPO Radio 1. ,,Ik vind dit een van de grootste prioriteiten voor mij als minister van Justitie om hier de komende jaren echt hard tegenin te gaan." Grapperhaus zegt dat dit kabinet ervoor zorgt dat er elk jaar 1.100 agenten bijkomen. ,,Dat betekent dat we ook echt willen gaan inzetten op specialistische kennis op dit punt, want daar adviseert het rapport ook het een en ander over."
Daarnaast heeft het kabinet 100 miljoen uitgetrokken voor een ondermijningsfonds. Dat geld is met name bedoeld om de synthetische drugsproductie tegen te gaan en dan 'gewoon keihard die hele criminele economie wat dat betreft op te gaan rollen', zei Grapperhaus.
Onderzoeker Tops constateert dat Grapperhaus het probleem serieus neemt en er ook echt werk van wil maken. Maar volgens hem is er meer nodig. Zo moeten niet alleen de politie, maar ook het Openbaar Ministerie en de rechtbanken meer mensen krijgen. Het gaat volgens Tops ook niet alleen om geld. Zo zou bijvoorbeeld China aangesproken kunnen worden op de export van grondstoffen, want de meeste chemicaliën voor de productie van synthetische drugs komen uit China.
'Ongemakkelijke waarheid'
Het onderzoeksrapport Waar een klein land groot in kan zijn richt zich alleen op de productie van amfetamine (speed) en xtc, de synthetische drugs. Cannabis, cocaïne en heroïne bleven buiten beschouwing. De onderzoekers spreken van 'een ongemakkelijke waarheid'. In Nederland blijken in 2017 meer dan 600 miljoen grammen amfetamine te zijn vervaardigd en bijna één miljard xtc-pillen.
Regelmatig wordt in ons land het chemisch afval van synthetische drugslaboratoria gedumpt in het buitengebied. De Brabantse boswachter Erik de Jonge zorgde eerder dit jaar voor commotie door zich rechtstreeks tot xtc-gebruikers te richten nadat hij in het bos bij Bergen op Zoom opnieuw drugsafval had gevonden. Zijn 'lieve xtc-liefhebbers, jullie kunnen weer lekker festivallen. Het bos is weer opgeruimd'", zorgde voor veel reacties.
Bekijk hieronder de ontmanteling van een xtc-laboratorium:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
50 asielzoekers Ter Apel die op stoel moesten slapen naar Roosendaal
Ongeveer vijftig asielzoekers die op een stoel zouden moeten slapen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel worden naar Roosendaal gebracht. Daarnaast heeft de politie vanavond een melding binnengekregen van iemand die zichzelf bij het centrum heeft verwond. -
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst
Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt. -
Indrukwekkend eerbetoon gezinsmoord-slachtoffers Anna (38) en Dani (6) in Geldermalsen
Tientallen mensen hebben zich vanmiddag in Geldermalsen verzameld om een laatste eerbetoon te brengen aan Anna (38) en Dani (6), de moeder en zoon die vorige week omkwamen in Geldermalsen. De mensen sluiten straks aan bij een erehaag van kinderen bij de basisschool van Dani, waar de rouwstoet voorbij trekt.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Hoe een verjaardagsfeest in een sprookjeskasteel uitmondde in een ruzie tussen twee baronessen
Partybarones Allegra van Zuylen (26) wil toegang tot delen van kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader op momenten dat zij dat wil. Maar haar oudste (half)zus Alexandra geeft daar geen toestemming voor. Vandaag diende een kort geding over de jarenlange ruzie.