Nederlander wil geen zelfrijdende auto
Zelfrijdende auto’s komen rap dichterbij, maar de meeste Nederlanders moeten er nog weinig van hebben. Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van het nieuwe platform Zelfsturing.
Slechts een derde van de Nederlanders is enthousiast over de komst van zelfsturende auto’s, zoals die van Tesla. Ruim de helft van de automobilisten (55 procent) wil zelf blijven rijden, 12 procent maakt het niet uit.
Ook over andere technologieën bestaat veel scepcis. Zo zeggen ruim negen op de tien mensen (95 procent) geen enkele behoefte te hebben aan bankieren via Facebook of Whatsapp, iets wat in China al heel gewoon is en in 2019 ook hier mogelijk wordt. Slechts 3 procent van de Nederlanders ziet dat wel zitten.
Lees verder onder de foto.
Onderzoek
Het onderzoek, waarvoor 1.500 mensen zijn gepeild, is gedaan op verzoek van Zelfsturing.it, een nieuw initiatief van trendwatcher Vincent Everts. ,,Zelfsturing is de toekomst'', zegt hij. ,,En dan heb ik het niet alleen over auto’s, maar over wat nieuwe technologieën voor werknemers betekenen.”
Everts voorziet dat de arbeidsproductiviteit van werknemers dankzij zelfsturing fors hoger wordt. ,,Doordat robots taken gaan overnemen, auto’s zelfstandig gaan rijden, smartphones steeds slimmer worden en de komst van blockchain, kunnen werknemers méér in minder tijd doen.”
Gemakkelijk
Als mensen zien hoe gemakkelijk het werkt, gaan ze het vanzelf gebruiken
Dat Nederlanders sceptisch staan tegenover nieuwe technologieën, zegt Everts niet zoveel. ,,In China bankiert een meerderheid al via berichtenservices en sociale media.” Hij wijst op de komst van nieuwe Europese financiële regelgeving, die dergelijke initiatieven waarschijnlijk ook hier mogelijk maakt. ,,Als mensen zien hoe gemakkelijk het werkt, gaan ze het vanzelf gebruiken.”
Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de werknemers al vindt dat werkgevers hen veel zelfstandiger laten werken dan vroeger. Thuis- en flexwerken dragen daaraan bij. Nog eens een derde vindt dat dit zo is, maar dan in mindere mate. In zes op de tien bedrijven streeft de werkgever naar meer zelfsturendheid van werknemers.
Nederlanders vinden ook dat de overheid een sturende rol moet spelen. Zo vindt 62 procent dat de overheid smartphone-makers moet dwingen een functie in telefoons te stoppen zodat achter het stuur alleen handsfree gebeld kan worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Veel Randstedelingen trekken naar Nijkerk: ‘Ja hoor, je kunt hier op zondag prima je auto wassen’
Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Nee. Nijkerk, daar moet je zijn. De Gelderse gemeente blijkt hét toevluchtsoord voor mensen uit de Randstad, concludeerde het Centraal Bureau voor Statistiek deze week. Waarom? ,,Als je hier je portemonnee vergeet, kun je een dag later komen betalen. Probeer dat maar eens in Amsterdam.” -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Vermeende oorlogsmisdadiger vraagt rechtbank: ‘Mogen de kinderen even zwaaien?’
Een bijzonder verzoek in de Haagse rechtbank vandaag, waar een vermeende Syrische oorlogsmisdadiger voor de rechter moest verschijnen. Of zijn twee jonge kinderen even naar hem mogen zwaaien? Het leidde tot een bijzondere ontmoeting in de zittingszaal.
-
PREMIUM
Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’. -
Schiphol gaat vertraagde reizigers compenseren voor gemiste vluchten
Reizigers die vanaf 23 april hun vlucht hebben gemist door lange rijen op Schiphol, krijgen daarvoor een compensatie. Het gaat om kosten die niet al door de luchtvaartmaatschappij of reisverzekering vergoed worden. De regeling geldt ook voor gedupeerden van Eindhoven Airport, maar dan voor reizigers vanaf 23 mei. -
UPDATE
Vakbonden zijn klaar voor spooracties, NS heeft niet voldaan aan eisen
De Nederlandse Spoorwegen kunnen niet voldoen aan het ultimatum dat de spoorvakbonden hebben neergelegd in een lopend cao-conflict, maar willen alsnog om tafel. Dat staat in een brief aan de bonden. Die hebben daarop laten weten klaar te zijn met onderhandelen. Daarmee zijn acties op het spoor onvermijdelijk geworden.